Почетак > Restorani Beograd > Gde u Beogradu možete jesti prvoklasnu pastu?
Gde u Beogradu možete jesti prvoklasnu pastu?
- By Vladimir Ilic
- јануар 24th, 2024
- Restorani Beograd
- 0 comments
Vrhunska pasta se služi u Beogradu
Svi obožavaju italijansku hranu. Ona je poznata po upotrebi svežih namirnica, sezonskih sastojaka i sprema se na tradicionalan način, po receptima koji su se prenosili s kolena na koleno. Gotovo da nema jela koje potiče iz Italije a da nije omiljeno-pizza, rižoto, sladoled, fokača, a pasta naročito. Beograd na svojoj mapi ima mnogo lokala koji spremaju vrhunsku pastu, pa se spremite za uživanje u rapsodiji delikatnih kombinacija ukusa testenina i soseva u našoj prestonici.
Italija ima bogatu kulturnu i regionalnu raznolikost, što se odražava i u njihovoj kuhinji. Različite regije nude različite varijacije specijaliteta, pa se italijanska pasta može pohvaliti širokim spektrom spojeva namirnica. Jelo u Italiji generalno ima snažan socijalni aspekt. Obroci se dele s porodicom i prijateljima, a dobra hrana služi kao sredstvo povezivanja i uživanja u društvu. Pasta zauzima počasno mesto u toj hijerarhiji italijanskih jela budući da se može brzo spremiti i da onda cela porodica uživa zajedno.
Italijanski kuvari poznati su po svojoj strasti i posvećenosti kulinarstvu. Ova predanost umetnosti kuvanja daje fenomenalna jela koja su cenjena i voljena širom sveta.
Zašto je pasta jedno od najboljih jela na svetu?
Pasta je univerzalno voljena i prihvaćena hrana. Sposobna je zadovoljiti širok spektar okusa i prehrambenih preferencija, što je čini pristupačnom i privlačnom velikom broju ljudi. Raznolikost oblika testenine i različitost soseva koji se mogu poslužiti s njom omogućavaju stvaranje beskrajnih kombinacija jela.
Pasta je često brza i jednostavna za pripremu. To je važan činilac u brzom načinu života mnogih ljudi jer omogućava ukusne obroke bez potrebe za dugim vremenom pripreme. Međuti, pravi majstori kuhinje znaju da iza kratke pripreme genijalnog jela stoje godine učenja, iskustva kao i kvalitetan niz sastojaka koje treba znati da iskombinujete. Dakle, iza odlične paste stoji odličan majstor u kuhinji.
Pasta se vrlo lako prilagođava različitim prehrambenim ograničenjima, uključujući vegetarijanske, veganske i gluten-free dijete. Postoji širok izbor testenina koje se mogu koristiti kako bi se zadovoljile različite prehrambene potrebe. Takve paste su spravljene od integralnih žitarica ili od kombinacija posebnog tipa brašna i prelivaju se sosevima na bazi povrća.
Vrste i oblici paste
U svetu postoji oko 300 vrsta paste, a neka procena kaže da je više od 1000 različitih naziva za oblike ove hrane! Postoje one paste koje su najčešće u upotrebi u našoj i svetskoj kuhinji, pa vam dajemo listu najpopularnijih.
Dugački i tanki špageti su jedna od najpoznatijih vrsta testenine. Često se poslužuju s umacima poput karbonare ili sosom od paradajza. Lingvine su slične špagetima, ali ravne i nešto šire. Prelivaju se umacima od plodova mora ili laganim umacima na bazi maslaca i bilja.
Pene imaju cevasti oblik s oštrim vrhovima. One se koriste s umacima koji se zadržavaju u rupama i sadrže meso, povrće ili pečurke.
Fusilli su testenina s vijugavim oblikom, što ih čini dobrom opcijom za zadržavanje umaka. Ova vrsta paste se koristi u popularnim obrok salatama.
Farfale, poznate i kao leptirići, imaju oblik leptira. Ova testenina se koristi u hladnim salatama ili s laganim umacima. Ravioli su mali jastučiće testenine ispunjeni različitim nadevima, pa se prelivaju svežim sosom od žalfije i putera ili limuna. Taljatele se poslužuju sa bogatim umacima, poput onim od pečuraka ili mesa.
Male tajne velikih majstora paste
Pasta se pre serviranja meša sa umakom i dolazi na vaš sto sveža i topla. Ne treba testeninu samo politi sosom jer će se onda isušiti i neće biti lepog ukusa. Posipa se nekim italijanskim sirom, pekorinom ili parmezanom, osim ako je u pitanju pasta sa plodovima mora.
Bolonjeze sos se priprema se s mlevenim mesom, najčešće junetinom, crnim i belim lukom, paradajzom, crvenim vinom i začinima. Kuva se polako kako bi se postigao bogat i sočan ukus. Prave bolonjeze potiču iz Bolonje i nikada se ne poslužuju sa špagetima jer one ne mogu zadržati ovaj sos onako kako mogu taljatele ili pene.
Pesto je sveži i aromatični umak iz Đenove. Priprema se s bosiljkom, pinjolima, parmezanom, belim lukom i maslinovim uljem. Poznat je po vrlo intenzivnom i zanimljivom ukusu. Najbolji pesto je onaj koji je svež, dakle, nikako iz teglice ili konzerve.
Karbonara je vrlo jednostavan umak pripremljen s jajima, posebnom vrstom slanine, parmezanom i crnim biberom. Tajna dobrih majstora je u dodavanju vode u kojoj se kuvala pasta tako da se dobija izuzetno kremasta pasta. U originalnu karbonaru se nikad ne dodaje pavlaka ili mileram.
Pasta sa belim lukom i maslinovim uljem je naročito popularna u poslednje vreme zbog jednostavnosti namirnica i punoće ukusa, a pikantna arabiata se traži među ljubiteljima ljute i začinjene hrane.
Putaneska je pomalo potcenjena pasta, a karakteriše je odlična kombinacija paradajza, crnih maslina, kapara, belog luka i inćuna. Rezultat je bogat i pikantan ukus.
Kako i gde je nastala pasta?
Iako se testenina danas povezuje prvenstveno s Italijom, njeno poreklo je zapravo mnogo starije i obuhvata različite kulture i civilizacije. Postoje teorije da je testenina nastala u drevnoj Kini pre više od 4000 godina. Reč pasta se povezuje s kineskim izrazom koji označava testo za prženje. Kineski trgovci su tokom vekova putujući putem svile donosili različite vrste testenina u Evropu.
Rimljani su takođe imali svoje verzije testenine. Postoje zapisi o receptima koji uključuju testeninu od pšeničnog brašna i vode. U srednjem veku, testenina se širila kroz arapski svet. Arapski trgovci i osvajači doprineli su širenju raznih vrsta testenine širom Mediterana.
Tokom renesanse, testenina je postala sveprisutna u Italiji, a u 18. veku postala je deo svakodnevne prehrane. Danas se testenina proizvodi u mnogim delovima sveta i postala je neizostavan deo globalne kuhinje. Italijani su doprineli širenju kulta paste, razvijanju raznovrsnih oblika i stvaranju različitih soseva koji su postali neizostavni deo njihove bogate kulinarne tradicije.
Najbolja pasta u Beogradu
Beograd je odavno gastronomska metropola, pa u našoj prestonici možete naći sve vrste hrane. Odavno je prošlo vreme kada su najpopularniji restorani u Beogradu bili oni koji služe naša nacionalna jela. Mada je lepo pratiti tradiciju, još je lepše probati nešto novo i proširiti svoje vidike. Kako domaći gosti, tako i turisti, u Beogradu sve više traže mesta koja će ponuditi jela drugih nacija. Italijanska kuhinja je naročito na ceni.
Bez obzira na to da li volite brzu hranu pa ćete uzeti pastu za poneti u nekom od lokala ili želite da uživate u prefinjenom ambijentu nekom elegantnog restorana dok jedete svoju testeninu, Beograd vam nudi odličnu pastu. Dajemo vam listu onih mesta koja serviraju pastu koja je po ukusu prava italijanska, a vi pronađite onu koja najviše odgovara vašem ukusu.
-
Trattoria Campania
Putovanje u srce italijanske regije Kampanja (Campania) odnedavno je moguće u srcu Beograda. Tik uz Konak kneginje Ljubice je otvoren restoran pod ovim imenom koje asocira na jug Italije. Nov i jednostavan enterijer, u toplim bojama i prirodnim materijalima, posebno krasi velika peć na drva.
Pasta se služi sveža ili zapečena, a vi birate i sos i oblik. U pitanju je jedinstvena pasta iz regije Campania, tačnije grada Gragnano, čiji se recept vekovima nije menjao. Sastojci ove paste su najbolja durum pšenica i voda sa lokalnog izvora. Sušenje paste se odvija na bronzanim kalupima na posebnoj temperaturi. Tekstura ove paste je izražena tako da lakše upija sos. U ponudi imaju bezglutensku i integralnu pastu, a mi vam preporučujemo svežu pastu sa tikvicama, sirom i žalfijom, kao i zapečenu u paradajz sosu sa ljutim kalabrijskim kobasicama i grana padana sirom.
2.Trattoria Pepe
Restoran-trattoria Pepe (biber) smešten je u samom srcu Beograda, u Ulici gospodar Jovanova 33, gde se u prijatnom i opuštenom ambijentu svaki gost oseća kao kod kuće. U svakom brižljivo osmišljenom detalju, od enterijera u pastelnim bojama svedenog dizajna, preko srdačne atmosfere, do kuhinje, oseća se duh Italije i njenih gastronomskih ukusa. Domaća testenina je sveža, na bazi dnevne pripreme.
Morate probati ravioli pepe sa kestenom, maskarpone sirom i pršutom u gorgonzola sosu sa medom i lešnicima, špagete sa komadićim amariniranog konjskog mesa, salsom od povrća i paradajzom i krupnu pastu sa gamborima, pestom od pistaća i straćatelom.
-
Bistro grad
U samom srcu grada, na korak od užurbane gradske zone, nalazi se mesto savršene tišine i vrhunske hrane. Ovde smo zbog paste koja je domaća, što znači da se pravi na licu mesta od kvalitetnih sastojaka. Nema mnogo sastojaka, ali su oni prvoklasni. Uživajte u domaćim taljatelama sa vrganjima ili taljatelama sa biftekom i tartufima, ako ste pravi gurman.
Tags:
Kategorije
Najčitaniji postovi
Najbolji bazeni u Beogradu i okolini 10 najboljih po našem izboru!
јул 2nd, 2023
Opustite se i uživajte ovog leta pored bazena Ima li nečeg privlačnijeg […] Read More
Top 5 second hand prodavnica u Beogradu
април 25th, 2023
Kultura kupovine u second hand prodavnicama Sjajan je osećaj kupovati iz druge […] Read More
Najbolji koktel barovi u Beogradu: Top 7 po našem izboru!
јун 5th, 2023
Šta koktel čini tako privlačnim pićem? Danas postoji neverovatno bogat izbor koktela, […] Read More
Hoteli u centru Beograda – 5 najboljih!
јул 13th, 2020
Pre samo pet ili šest godina, Beograd je imao veliki poroblem ne […] Read More
Ostavite komentar