Почетак > Restorani Beograd > Gurmanski raj Top 3 destinacije za indijski užitak u Beogradu
Gurmanski raj Top 3 destinacije za indijski užitak u Beogradu
- By Vladimir Ilic
- децембар 19th, 2023
- Restorani Beograd
- 0 comments
Indijski restorani nude autentično i neponovljivo uskustvo i šarene
mirise i ukuse
Raznolikost ukusa indijske hrane privlači ljude širom sveta. Bogatstvo tekstura,
aromatični začini, velika paleta mirisa, samo su neki od razloga što je indijska
kuhinja toliko popularna.
Indijska kuhinja ima bogatu tradiciju vegetarijanske hrane, pa odgovara onima koji su
se opredelili za takav vid ishrane. Mnogi indijski restorani trude se održati
autentičnost u pripremi jela, koristeći tradicionalne recepte i tehnike kuvanja. Gosti
često traže autohtono iskustvo kako bi se upoznali sa bogatim nasleđem ove prelepe
zemlje posredstvom hrane. Međutim, indijski kuvari često prilagođavaju tradicionalna
jela i eksperimentišu s novim ukusima i metodama kuvanja, čime privlače ljude koji
vole da osete nove kulinarske doživljaje.
Indijski restorani su vrlo ugodni i nude gostoljubivo okruženje, a večera u takvom
ambijentu može biti zanimljivo i prijatno iskustvo. Neretko se upravo zbog takve
atmosfere indijski restorani biraju da budu lokacije raznih proslava i događaja.
Indijski restorani poslužuju fenomenalna jela iz kuhinje koja je poznata po bogatstvu
ukusa, začina i raznovrsnosti jela. Indijska kuhinja je raznolika i može se razlikovati u
zavisnosti od regije. Svakako možete očekivati upotrebu začina poput kurkume,
kima, kardamoma, cimeta, korijandera i crvene paprike.
Zanimljiva je tehnika pripreme indijskih jela u tandoori pećnici. Ona ima oblik cilindra
i obično je izrađena od gline ili metala. Na njenom vrhu se nalazi otvor koji služi kao
prolaz za ubacivanje hrane. Glavna karakteristika tandoora je visoka temperatura
koju može postići, što omogućava brzu pripremu i hrskavu teksturu jela. Hrana se
stavlja na metalni ražanj ili direktno na unutrašnje zidove tandoora. Radi se o brzom
pečenju na visokoj temperaturi, što zadržava vlagu u hrani. Tandoor pećnica nije
samo sredstvo za pripremu hrane, već i deo kulturnog nasleđa i tradicije u indijskoj
kuhinji. Njena sposobnost stvaranja jedinstvenih ukusa i tekstura čini je neizostavnim
delom mnogih indijskih restorana.
Koje je vaše omiljeno indijsko jelo?
Najpoznatije indijsko jelo je kari. U pitanju je jelo od mesa, povrća ili mahunarki u
sosu od zanimljivih začina i paradajza. Kari se najčešće poslužuje sa pirinčem ili
hlebom poput naan-a.
Jela pripremljena u tandoor pećnici, poput tandoori pilećeg ili janjećeg, obično su
začinjena i pečena na ražnju. Ovo meso se marinira u fenomenalnoj smesi od
jogurta i začina. U tandooru se sprema i naan, hleb tipičan za indijsku kuhinju.
Birijani je tradicionalno indijsko jelo koje se sastoji od začinjenog sloja pirinča
kombinovanog s mesom, ribom, piletinom ili povrćem. Birjani je još aromatičniji i
zanimljiviji kad je posut seckanim bademima ili lešnicima.
Samosa je popularno indijsko jelo koje se sastoji od tankog testa punjenog
mešavinom krompira, graška, začina i ponekad mesa. Ovo jelo ima karakterističan
trouglasti oblik i prži se dok ne postane hrskavo. Samosa je jedno od najpoznatijih
indijskih jela i često se poslužuje kao predjelo, zasitna grickalica ili ulična hrana.
A kada su u pitanju dezerti, onda su na delu kreativnost i sva moguća raznolikost
ove kuhinje. Gulab jamun su male kuglice od testa, pržene i potom umočene u sirup
od šećera s aromom ruže. Jalebi slatkiš ima oblik spirale ili cveta, rasgula se pravi
od svežeg sira i začinjava kardamomom, a barfi posipa bademom, pistaćima i
kokosom. Indijski puding se priprema od pirinča u mleku sa šećerom, orašastim
plodovima i začinima poput kardamoma. Indijske palačinke se zovu malpua i pune
se sirupom od šećera.
Indijski restorani često pružaju šarolike opcije za vegetarijance i vegane, budući da
je indijska kuhinja poznata po svojim ukusnim vegetarijanskim jelima. Restorani
takođe mogu nuditi različite nivoe začinjenosti kako bi zadovoljili različite ukuse
gostiju.
Kari je najpoznatiji indijski začin
Izraz kari obično se odnosi na začinski miks koji se koristi u indijskoj kuhinji. Važno
je napomenuti da se sastav karija može znatno razlikovati u zavisnosti od regije kojoj
jelo pripada ili osobe koja ga priprema. Moguće je kupiti gotove mešavine karija u
prodavnicama, ali mnogi kuvari takođe vole prilagoditi sastojke vlastitom ukusu i
receptima koje koriste. Kari mešavine često doprinose kompleksnosti i dubini ukusa
u indijskim jelima.
Kurkuma daje jelu karakterističnu žutu boju i ima vrlo blagi ukus. Semenke
korijandera i mleveni korijander često se koriste za dodavanje citrusnog i slatkastog,
a cimet doprinosi slatkastom i toplom ukusu. U indijskoj kuhinji se za dostizanje
zemljanog ukusa karija koristi kumin. Kardamom može biti zelen ili crn i dodaje
slatkast ukus kari mešavini. Za oštar ukus tu su semenke senfa ili senf u prahu. Za
ekstra aromu tu su beli luk i đumbir, sveži ili u prahu.
Za dodavanje ljutine tu je crvena paprika i ona se koristi u obliku praha ili u svežem
obliku.
Garam masala je interesantna mešavina začina. Ona uključuje cimet, kumin,
korijander, crni papar, kardamom i druge sastojke. Dodaje se obično na kraju
kuvanja kako bi pojačala ukus.
Najbolji indijski restorani u Beogradu
Beograd se može pohvaliti velikim brojem orijentalnih restorana, u kome možete
probati ukuse koji su našem podneblju egzotični. Indijski restorani u Beogradu imaju
odličnu ponudu popularnih jela, koja će vam pomoći da osetite duh Indije u našoj
prestonici.
1. Diwalli palace
Diwalli palace se nalazi u Ljubićkoj 1b i predstavlja autentični i mistični svet indijske
kuhinje. Atmosfera ovde odiše Indijom od dekoracije na zidovima do muzike koja se
diskretno čuje. Obavezno probajte njihov naan, meso iz tandoori pećnice, kari
piletinu i račiće u sosu od maga.
Njihovo stručno osoblje sa zadovoljstvom će vas upoznati sa različitim začinima, a
takođe će vam pomoći u odabiru vašeg jela. Umetnost indijskog kuvanja leži u
delikatnosti začina. Kako bi mogli da zadovolje sve svoje goste, ovde nude različite
začine i nivoe ljutine za gotovo sve stavke u meniju.
2. Spice cafe and restaurant
Da li ste spremni da probate nešto drugačije? Doživite rapsodiju ukusa u ovom
restoranu! Spice cafe and restaurant se nalazi u Žarkovačkoj 21a. Njihovo osoblje je
izuzetno ljubazno, atmosfera vrlo prijatna, a hrana brzo stiže do vašeg stola. Morate
probati pirinač sa linumom i kikirikijem, buna masala jagnjetinu i naan sa lukom.
3. Diwali mahal
Indijski restoran Diwali mahal se nalazi u samom srcu Beograda, na Savskom
nasipu. Oni vas vode na autentični put indijske kuhinje. Diwali mahal pileća krilca su
zaista fenomenalna, za koju god marinadu da se odlučite.
Kategorije
Najčitaniji postovi
Najbolji bazeni u Beogradu i okolini 10 najboljih po našem izboru!
јул 2nd, 2023
Opustite se i uživajte ovog leta pored bazena Ima li nečeg privlačnijeg […] Read More
Top 5 second hand prodavnica u Beogradu
април 25th, 2023
Kultura kupovine u second hand prodavnicama Sjajan je osećaj kupovati iz druge […] Read More
Najbolji koktel barovi u Beogradu: Top 7 po našem izboru!
јун 5th, 2023
Šta koktel čini tako privlačnim pićem? Danas postoji neverovatno bogat izbor koktela, […] Read More
Hoteli u centru Beograda – 5 najboljih!
јул 13th, 2020
Pre samo pet ili šest godina, Beograd je imao veliki poroblem ne […] Read More
Ostavite komentar