Почетак > Restorani Beograd > Italijanski restorani na Vračaru: Top 3 po našem ukusu
Italijanski restorani na Vračaru: Top 3 po našem ukusu
- By Vladimir Ilic
- август 15th, 2023
- Restorani Beograd
- 0 comments
Italijanska hrana je izuzetno cenjena u svetu
Sigurno je da je italijanska hrana omiljena svima. Jednostavnost njihove kuhinje i
autentičnost se ogleda u predivnim svežim namirnicama koje oni tretiraju sa mnogo
ljubavi, po receptima koje su dobili još od svojih nona ili baka. Tehnike kuvanja su
jednostavne, ali znalačke, tako da hrana ima prirodan i čaroban ukus. Ta tradicija
italijanske kuhinje seže hiljadama godina unazad i gotovo da se nije menjala. Sveže
voće, povrće, maslinovo ulje, testenina, vrhunski sirevi i vino i malo mesa čine da
svaki obrok Italijana bude prava autetnična gozba.
Italijanska kuhinja je poznata širom sveta zbog svoje raznovrsnosti i autentičnosti,
pa u ovim restoranima možete naći mnogo zanimljivih jela. Italijanska kuhinja je
postala simbol italijanske kulture i identiteta. Restorani sa italijanskom hranom i
širenje italijanske kuhinje širom sveta doprinose popularnosti ovih jela. U Beogradu
možete naći mnogo restorana sa italijanskom kuhinjom, a mi smo bili skoncetrisani
na Vračar.
Pasta
Italijanske paste su nezaobilazna komponenta italijanske kuhinje. Postoji širok
spektar oblika testenina u italijanskoj kuhinji, a svaki oblik može se upariti sa
određenim vrstama sosova kako bi se postigao savršen sklad ukusa i tekstura.
Dugačke i tanke špagete su jedan od najpoznatijih oblika testenina. Obično se
koriste sa laganijim sosovima poput paradajz sosa, pesto sosa ili aglio e olio (sos od
belog luka i maslinovog ulja). Pene su kratka i cevasta testenina koja često ima
brazde koje pomažu da se sos bolje prikači. Pene se dobro slažu sa gustim
sosovima poput bolonjeze, ali i sa kremastim sosovima. Fetučini su široke i ravne
trake testenine koje su savršene za kremaste sosove, kao što je alfredo sos.
Lingvine su slične špagetama, ali su nešto šire. Odlično se slažu sa morskim
plodovima i drugim laganim sosovima. Rigatoni su kratke, cevaste testenine sa širim
otvorima. Idealan su oblik za sosove sa komadićima mesa ili povrća. Farfale u obliku
leptira ili mašnica često se koristi sa kremastim ili lakšim sosovima.Lazanja se pravi
od velikih, ravnih traka testenine koje se koriste za slojevito jelo.
Ovo su samo neki od najpopularnijih oblika testenina. Italijanska kuhinja ima mnogo
različitih oblika, svaki sa svojom svrhom i sposobnošću da se upari sa određenim
jelima.
Sosevi su posebna tema u ovoj kuhinji i daju novu dimenziju svakom jelu. Karbonara
je sos od jaja, parmezana, slanine i crnog bibera. Alfredo je bogati kremasti sos od
putera i parmezana. Arabiata je ljuta pasta sa paradajzom, a ravioli su punjeni
različitim nadevima kao što su spanać i rikota ili meso.
I druge italijanske delicije…
Italijansko obedovanje, o kom god obroku da se radi, liči na pravu gozbu i umetnost,
pa se tome pridružite i vi. Krenite od predjela, a to je najčešće supa minestrone. U
pitanju je tradicionalna italijanska supa sa povrćem i testeninom. Brusketi su dodatak
uz jelo, a to je pekarski hleb prepečen na grilu i prliven maslinovim uljem, belim
lukom i svežim paradajzom. Karpačo je, takođe, odličan uvod u jelo, jer tanko
sečeno goveđe meso posluženo uz maslinovo ulje otvara apetit.
Nastavljate svoj autentični italijanski obrok jednostavnim, ali ukusnim rižotom. Rižoto
je kremast pirinač kuvan u raznim sosovima i sastojcima, kao što su morski plodovi,
pečurke ili povrće. Paste se, takođe, računaju u predjelo, mada svojom zasitnošću
nekad predstavljaju ceo obrok. Za glavno jelo Italijani vole da uživaju u osobuku ili
saltimboki. Osobuko je jelo od kuvane teleće potkolenice sa povrćem i vinom,
servirano često uz gremolatu (mešavina limunove kore, belog luka i peršuna).
Saltimboku čini meso presvučeno pršutom i listom sveže žalfije, pečeno u belom
vinu.
U Italiji se za dezert služi predivan sladoled ili tiramisu, mada su i kanoli izuzetno
popularni. Tiramisu je poslastica od slojeva natopljenih kafom, izmiksane kreme i
kakaovog praha. Kanoli su hrskavi kolači u obliku cevi, punjeni kremom od rikote i
posuti šećerom u prahu ili čokoladnim mrvicama. Teško je odabrati samo jedan od
ovih vrhunskih kolača jer su izuzetnog ukusa.
Koji su najbolji italijanski restorani na Vračaru?
Vračar je predivan boemski deo Beograda koji predstavlja spoj tradicionalnog i
novog. Sa jedne strane su istorija i mistika, sa druge nove zgrade, a svoje mesto u
ovom kraju grada su našli italijanski restorani.
1. La piazza
Ovaj predivan italijanski restoran u srcu Beograda nudi ručno rađenu pastu i picu
spravljenu od brašna tipa 00 koja dolazi do vašeg stola direktno iz peći na drva. Sve
ovo je ukusa kao da ste podno Apenina, a ne u samom centru Beograda. Dođite u
Mileševsku 54 u restoran La piazza koji je otvoren od 8 do 24 i obavezno probajte
raviole punjene kestenom i krompirom, rižoto sa bundevom, toskanski file brancina i
taljatu posutu piranom solju. Za dezert uživajte u raskošnom čokoladnom tartu sa
domaćim prelivom od voća.
2. Amici
Restoran Amici poseduje predivnu baštu i trudi se da dočara autentičnu italijansku
atmosferu lepim enterijerom, ukusnom hranom i diskretnom italijanskom muzikom.
Nalaze se u Njegoševoj broj 8 i poznati su po pici spremljenom na bukovim drvima,
ali i fantastičnim stejkovima. Uživajte u njihovoj ručno rađenoj testenini u
aromatičnim začinima i kremastim sosevima.
3. Piaza dei Fiori
U hladu stoletnih lipa Cvetnog trga nalazi se restoran Piaza dei Fiori u kome ćete
probati vrhunske specijalitete od kapreze salate, preko riba i morskih plodova i rižota
do odličnog ramsteka. Preporučujemo njihove pice i dezerte.
Kategorije
Najčitaniji postovi
Najbolji bazeni u Beogradu i okolini 10 najboljih po našem izboru!
јул 2nd, 2023
Opustite se i uživajte ovog leta pored bazena Ima li nečeg privlačnijeg […] Read More
Top 5 second hand prodavnica u Beogradu
април 25th, 2023
Kultura kupovine u second hand prodavnicama Sjajan je osećaj kupovati iz druge […] Read More
Najbolji koktel barovi u Beogradu: Top 7 po našem izboru!
јун 5th, 2023
Šta koktel čini tako privlačnim pićem? Danas postoji neverovatno bogat izbor koktela, […] Read More
Hoteli u centru Beograda – 5 najboljih!
јул 13th, 2020
Pre samo pet ili šest godina, Beograd je imao veliki poroblem ne […] Read More
Ostavite komentar