Почетак > Restorani Beograd > Najbolja pica u Beogradu: Top 3 po našem izboru!
Najbolja pica u Beogradu: Top 3 po našem izboru!
- By Vladimir Ilic
- јул 16th, 2023
- Restorani Beograd
- 0 comments
Pica je svima omiljeno jelo
U najpopularniju hranu na svetu svakako spada pica. Nema mesta na kugli
zemaljskoj na kome je ne možete naručiti jer spada u globalni fenomen. Poreklom je
iz Italije, oni su jako ponosni na svoju hranu i smatraju je nacionalnim blagom.
Međutim, pica je nešto što spada u svetsku hranu jer je omiljena svima. Picu, koja je
izuzetnog kvaliteta, možete konzumirati i u Beogradu.
Kada birate svoju omiljenu picu, imate na raspolaganju različite vrste testa, soseva,
sireva, suhomesnatih proizvoda, začina, raznovrsnih preukusnih dodataka i nekih
prilično neobičnih. Svi ti sastojci se mogu kombinovati na različite načine. Pronađite
svoju kombinaciju u širokom spektru ukusa-napolitansko testo, njujorški stil pice, san
marciano paradajz, sušeni paradajz, pesto i pavlaka, bešamel sos, mocarela,
dimljeni sir, masline, šampinjoni, tartufi, vrganji, masline, luk, ananas, rukola, šunka,
slanina, pršuta, bosiljak, origano. Spisak namirnica i kombinacija je gotovo
beskonačan.
Pica je brza hrana koja se može pripremiti i dostaviti u relativno kratkom
vremenskom roku. Ova vrsta jela spada u praktične jer se u specijalnim pećima koje
dostižu određenu temperaturu pica ispeče za manje od pet minuta! Međutim, ne
treba potcenjivati picu samo zato što se brzo sprema. To što je ona brza za pripremu
samo znači da je potrebno biti majstor kako biste napravili pravu picu. Napraviti
najbolje testo, ukusan sos i pribaviti kvalitetne sastojke, koje ćete pretočiti u dobru
kombinaciju, ne može svako. Gotovo svaki pica majstor ima svoj tajni recept za
pripremu testa. Majstor za picu diči se svojim umećem za koji mu je bilo potrebno
više godina kako bi ga stekao i, naravno, mnogo uloženog ljubavi i truda.
Pica je popularna kao društvena hrana i savršena za deljenje na rođendanima i
zabavama. Pogodna je za toplu i ugodnu atmosferu sa prijateljima, romantičnu
večeru udvoje, ali i fenomenalna kada vam je samo potrebno da u tišini svog doma
uživate u nečemu što je tako hrskavo na koricama, slasno i prosto neodoljivo.
Kakva pica je prava italijanska?
Kada je reč o pravoj italijanskoj pici, Italijani su prilično tradicionalni i zaziru od voća
na pici ili upotreba previše sastojaka. Važno je da je testo spravljeno od posebne
vrste brašna 00 i da je paradajz zreo, dobrog ukusa i mirisa. Testo se peče u peći na
drva izuzetno visoke temperature. Poželjno je staviti još mocarelu i najtanje, gotovo
prozirne kriške pršute kad je pica ispečena, preliti sa par kapi maslinovog ulja i
najbolja pica po italijanskim standardima je pred vama.
Kako i kada je nastala pica?
Pica ima dugu istoriju koja seže unazad hiljadama godina. Njeno poreklo može se
pratiti sve do drevnih civilizacija u Egiptu, Grčkoj i Rimu. Iako ne postoji jedan tačan odgovor na pitanje kako je pica nastala, priča o njenom nastanku može se
rekonstruisati na temelju istorijskih podataka i legendi.
Rani oblici pice počeli su se pojavljivati u drevnim kulturama koje su koristile hleb
kao osnovu hrane. Stari Egipćani su koristili ploče od testa na koje su stavljali
različite sastojke. Slična praksa postojala je i u staroj Grčkoj, gde su pripremali ploče
od testa s maslinovim uljem i raznim prelivima poput luka i začinskog bilja.
Međutim, pica kakvu danas poznajemo najviše je povezana s Napuljem, italijanskim
gradom koji se smatra kolevkom moderne pice. U 18. veku siromašni građani
Napulja počeli su koristiti testo kao osnovu hrane na koju bi stavljali jeftine sastojke
poput paradajza, maslinovog ulja i sira. Takva hrana bila je jednostavna, brza i svima
pristupačna.
Legenda kaže da je pica margarita, jedan od najpoznatijih i najjednostavnijih oblika
pice s umakom od paradajza, sirom mocarela i listićima bosiljka, nastala u 19. veku.
Italijanska kraljica Margarita, supruga kralja Umberta I, posetila je Napulj i poželela
probati popularnu hranu siromašnih ljudi. Rafael Espozito, italijanski kuvar i vlasnik
čuvene taverne Di Pietro, pripremio joj je picu s sastojcima koji su bili iinspirisani
bojama italijanske zastave. Paradajz je predstavljao crvenu, mocarela belu, a
bosiljak zelenu boju na zastavi. Kraljica je navodno bila oduševljena picom, što je
pridonelo njenom širem prihvatanju. S vremenom su se pica i tehnike pečenja
proširile izvan Napulja i postale popularne u drugim delovima Italije i sveta. Italijanski
imigranti širili su kulturu pice u Sjedinjenim Američkim Državama tokom 19. i 20.
veka, gde je pica postala široko prihvaćena hrana.
Gde u Beogradu možete jesti najbolju picu?
Prošle godine su čak dve picerije iz Beograda našle svoje mesto na spisku 50
najboljih picerija u Evropi. Ovime je Beograd još jednom dobio potvrdu statusa
gastronomske metropole. U pitanju su Majstor i Margarita i Pietra, a mi dodajemo još
piceriju Bosiljak na listu onih koje morate posetiti u potrazi za dobrom picom.
1.Majstor i Margarita
U piceriji Majstor i Margarita se drže italijanskih tradicionalnih vrednosti. Sto je kod
njih mesto porodičnog okupljanja. Sastojci za pripremu su jednostavni, ali odabrani i
oni njime prave čaroliju. Picu ćete prepoznati po predivnoj korici koja od pečenja
dobija tigrovu šaru, tanka je, a nadev prosto inspiriše da probate što više vrsta.
Probajte bufalo margaritu jer je spravljena od prave mocarele od bivoljeg mleka,
pikantnu soprano picu sa gaudom, čili paprikom i crvenim lukom ili buratinu sa
sušenim paradajzom, čerijem i pestom od bosiljka. Nalaze se na dve lokacije-u
centru grada u Vuka Karadžića 12 i na Bulevaru kralja Aleksandra 248.
2. Pietra
Ovo je mesto na koje dolazite u potrazi za upotpunjujućom kombinacijom hrane i
pića. Naime, osim po picama, poznati su po odličnom asortimanu vina i koktela. Šef
kuhinje preporučuje vam da probate originalnu margaritu, straćatelu i buratu, a za
vegetarijance, tu su primavera i izvrsna marinara. Prostor je odlično uređen i gotovo
je otmenog enterijera, a nalaze se u Kumanovskoj 6 ušuškani između zgrada.
3. Bosiljak
Na Bežanijskoj 36 se nalazi picerija Bosiljak, koja je još uvek u usponu. Pice su
odličnog kvaliteta, napravljene od fenomenalnog testa i sa predivnim filom od
autentičnih italijanskih namirnica. Probajte bosiljku, specijalitet kuće, koji se pravi sa
pestom, mocarelom, rukolom, originalnom italijanskom šunkom, čerijem i parmezanom.
Kategorije
Najčitaniji postovi
Najbolji bazeni u Beogradu i okolini 10 najboljih po našem izboru!
јул 2nd, 2023
Opustite se i uživajte ovog leta pored bazena Ima li nečeg privlačnijeg […] Read More
Top 5 second hand prodavnica u Beogradu
април 25th, 2023
Kultura kupovine u second hand prodavnicama Sjajan je osećaj kupovati iz druge […] Read More
Najbolji koktel barovi u Beogradu: Top 7 po našem izboru!
јун 5th, 2023
Šta koktel čini tako privlačnim pićem? Danas postoji neverovatno bogat izbor koktela, […] Read More
Top 7 pljeskavica u Beogradu po našem izboru
октобар 17th, 2023
U potrazi za dobrom pljeskavicom u Beogradu Na pitanje koja je najpopularnija […] Read More
Ostavite komentar