Почетак > Restorani Beograd > Najbolji brunch u Beogradu: Top 5 po našem ukusu
Najbolji brunch u Beogradu: Top 5 po našem ukusu
- By Vladimir Ilic
- јануар 22nd, 2024
- Restorani Beograd
- 0 comments
Da li ste probali brunch?
Vikendom volite da se odmorite posle duge i stresne nedelje, ispunjene obavezama i dužnostima. Duže spavate, nakon toga malo leškarite u krevetu i od onih ste koji ne vole da jedu odmah posle buđenja. Vreme doručka je odavno prošlo, a još uvek nije vreme za ručak, tako da vam preostaje samo jedna opcija, a to je-brunch. Brunch možete dobiti u Beogradu u mnogim restoranima jer je to novi trend koji se mora ispratiti u gastronomiji. Brunch se obično služi od jutra do ranih popodnevnih sati, što pruža veću fleksibilnost ljudima u izboru vremena za obrok.
Brunch nosi sa sobom jednu opuštenu i laganu atmosferu, kao što bi i sam obrok trebalo da bude. Zato jeste savršen obrok koji ćete podeliti sa porodicom i prijateljima. Tako on postaje društveni događaj koji okuplja ljude.
Brunch meniji nude širok spektar jela ljudima koji žele nešto više od tipičnog doručka. Mnogi restorani i kulinarski stručnjaci koriste brunch kao priliku da pokažu svoju kreativnost i inovacije u kulinarskom svetu, stvarajući interesantne i ukusne kombinacije jela.
Kako je nastao brunch?
Brunch je odlična opcija onima koji vole i doručak i ručak budući da kombinuje najbolje od oba. Tipični brunch podrazumeva jela kao što su jaja na različite načine (npr. kuvana, pečena, omlet), sendviče, voće, peciva, salate, sireve ili voćne jogurte. pa čak i lagane obroke poput granole ili jogurta.
Iako se pojam brunch počeo koristiti tek u 20. veku, veruje se da koncept kombinovanja doručka i ručka ima dugu istoriju. Ideja o obroku između doručka i ručka razvijala se tokom vremena u različitim kulturama, ali je u modernom smislu postala popularna u evropskim i američkim gradovima tokom 19. i 20. veka.
Početkom 19. veka, u engleskoj visokoj društvenoj klasi postojala je tradicija ispijanja čaja, koji se padao između doručka i ručka. Dok su pijuckali čaj, lordovi su grickali raznovrsne specijalitete, keksiće, jaja spremljena na različite načine, ribu i meso.
Brunch je postao popularan u Americi tokom 20. veka, a brunch kultura je naročito popularna u Njujorku.
Iako nema tačnog trenutka ili mesta nastanka bruncha, popularnost ovog koncepta raste tokom vremena. Brunch je postao simbol opuštenih vikend okupljanja, druženja i uživanja u zanimljivim ukusima hrane.
Kome brunch najviše odgovara?
Brunch je najpopularniji među mlađom populacijom, međutim, može se reći da je privlačan gotovo svim generacijama. Mladi uživaju u brunchu zbog opuštene atmosfere i okupljanja, ali je brunch odličan izbor za porodice koje žele zajednički obrok vikendom. Raznoliki meniji omogućavaju svakom članu porodice da pronađe jelo po svom ukusu.
Parovi sve više vole da zajedničke trenutke podele uz međuobrok-brunch. Turisti uživaju da u poseti nekoj zemlji probaju specijalitete lokalne kuhinje, a brunch može pružiti široku paletu ukusa.
Brunch je idealan za one koji imaju zauzet raspored, pa će pauzu na poslu iskoristiti kvalitetno, za mali predah i vrhunski obrok.
Šta je najčešće na meniju za brunch?
Ako ste ljubitelj internacionalne kuhinje, na meniju bilo kog restorana na svetu za brunch možete dobiti klasike. Omleti su omiljeni jer pružaju mnogo mogućnosti za različitim punjenjima poput povrća, sira, šunke ili raznih začina. Razni sendviči sa umacima, mesom, sirevima i povrćem su takođe popularni.
Slatkiši poput palačinki i vafla, s različitim prelivima, voćem ili šlagom, siguran su izbor i gotovo uvek u ponudi.
Benedikt jaja se služe u malo ekskluzivnijim restoranima jer traže malo zahtevniju pripremu i kvalitetne namirnice. Ovo je klasično jelo koje se sastoji od engleskog mafina, šunke, kuvanih jaja i luksuznog holandez sosa.
Avokado toast postao je moderni klasik za brunch. Gnječeni avokado, obogaćen maslinovim uljem, sokom od limuna i začinima, namaže se na tostirani hleb. Ova kombinacija je istovremeno jako nutritivno bogata i zasitna. Lagane opcije poput voćnih jogurta ili osvežavajućih smutija privlače one koji žele nešto zdravije opcije za brunch.
Kiš je izdašno jelo koje se sastoji od testa za pitu ispunjenog smesom jaja, mleka, sira i raznog povrća ili mesa.
Naravno, brunch ne bi bio potpun bez raznih kafenih napitaka poput kafe, kapućina, latea ili mimoze (kombinacija šampanjca i voćnog soka).
Ako ste u potrazi za nešto tradicionalnijim varijantama u Srbiji, onda neizostavno morate imati proju, tradicionalno srpsko jelo koje se pravi od kukuruznog brašna, sira i jaja. Pita sa sirom ili mesom takođe su dobra kombinacija, a domaći džemovi od voća poput šljiva, malina ili kajsija mogu biti odličan dodatak tostiranim kriškama hleba za doručak. Najluksuznija varijanta srpskog bruncha bio bi domaći pršut i sir.
Nutritivni saveti za brunch
Uključivanje izvora proteina je važno za održavanje zdravlja mišića, punoću osećaja i stabilizaciju nivoa šećera u krvi. Jaja, šunka, jogurt, sir, losos ili tofu mogu biti dobri izvori proteina. Vlakna su bitna za zdravlje probavnog sistema i dugotrajan osećaj sitosti. Voće, povrće i integralne žitarice su odlični izvori vlakana. Osim toga, raznoliko voće i povrće doprinose unosu različitih vitamina i minerala, što podržava opšte zdravlje.
Ne zaboravite na unos integralnih žitarica. Integralni hleb, integralne palačinke ili integralne testenine pružaju kompleksne ugljene hidrate koji obezbeđuju neophodnu energiju. Zdrave masti su važan deo uravnoteženog obroka. Avokado, orasi, bademi, maslinovo ulje ili losos pružaju dobre izvore zdravih masti.
Izbegavajte prekomerni unos dodatnog šećera. Umesto toga, odaberite prirodne izvore slatkog ukusa, poput svežeg voća. Ako birate mesne proizvode, pokušajte smanjiti unos zasićenih masti i holesterola. Probajte alternative poput tofu sira. Obavezno unosite dosta tečnosti i hidrirajte se. Voda i biljni čajevi omogućiće vašem organizmu da funkcioniše besprekorno.
Najbolji brunch u Beogradu
U Beogradu je mnogo fenomenalnih restorana. Bez obzira na to da li ste u potrazi za tradicionalnom srpskom hranom koja će vas zasititi ili za inovativnim jelima koja će zadovoljiti vašu radoznalost i želju da okušate nešto novo, pregršt je mesta koja se mogu preporučiti. Skoro je naša prestonica dobila još jedno priznanje, u vidu novih Mišelinovih preporuka za restorane koje neizostavno morate posetiti.
Mi vam dajemo listu onih lokala koji nude najbolji brunch u Beogradu, a vi odaberite onaj po vašem ukusu. Naći ćete na listi šarmantna mesta koja nude jednostavna i ukusna peciva, kao i luksuzne restorane u kojima se mesto mora rezervisati mnogo ranije i poslužuju se vrhunska jela od skupocenih namirnica.
-
La Boulangerie
U ulici Kneza Miloša 50 nalazi se La Boulangerie, pekara koja odiše pariskim šarmom i stilom. Ovde imate zanimljivu ponudu lepo upakovanih grickalica, džemova i pića. U centralnom delu nalazi se nekoliko vrsta hlebova, a u vitrinama francusko pecivo, najviše praznih, slanih i slatkih kroasana, sendviči sa rustičnim hlebovima, zatim tartovi od sezonskog voća, makaronsi raznih boja, kafe, ceđeni sokovi. Sve vas prosto mami svojim ukusom i mirisom da probate.
-
Mezestoran Dvorište
Mediteranski restoran Mezestoran nalazi se u Svetogorskoj 46. Ovo je pravo gastronomsko osveženje koje nudi ukuse i mirise sa sa Krita, Jadrana, Andaluzije i Bliskog Istoka. Mali tanjirići koji se ovde služe povezuju ljude i pozivaju na druženje, razmenu ideja i aroma.
Opustite se i dozvolite im da vas povedu na dugačak put oko Mediterana u jednom zalogaju-tapasu. Probajte grilovani miročki sir od punomasnog kravljeg mleka, bruskete sa inćunima, grilovanim paradajzom i pesto od bosiljka i matičnjaka, sarmice sa morskim plodovima sa blagim sosom od pavlake.
-
Terminal
Terminal Gastro Bar je smešten u jednom od najlepših delova Beograda, na Vračaru.
Rangira se kao jedan od vodećih beogradskih restorana, a pruža vam fenomenalnu hranu, vrhunsku uslugu, kao i divan pogled na Hram Svetog Save.
Uživajte u njihovim brusketima, tatar bifteku, foie gras, samosama sa biftekom, njokama sa sirom uz kremasti sos od majčine dušice, obrok salati ili sushiju.
-
Mama
Mama se nalazi u Kneza Mihaila 54a i predstavlja druželjubiv prostor za jelo i piće. Poznata je po svom velikodušnom gostoprimstvu, genijalnim koktelima, meniju koji mami i zanimljivom pogledu sa terase. Brunch se ovde služi isključivo nedeljom od 12 do 17 sati, a hrana je italijanska i mediteranska.
-
Bistro Grad
Ako želite da osetite dašak gastronomskog glamura u Beogradu, onda ste na pravom mestu. Bistro Grad će počastiti vaša nepca nepca najrazličitijim balkanskim i mediteranskim zadovoljstvima, veganskim ili mesnim specijalitetima, supama, omletima ili ribom sa žara. Nalaze se u Uzun Mirkovoj 5, a mi vam preporučujemo vege tatar od vrganja, gambore u tempuri i bruskete sa sirom i paradajzom .
Tags:
Kategorije
Najčitaniji postovi
Najbolji bazeni u Beogradu i okolini 10 najboljih po našem izboru!
јул 2nd, 2023
Opustite se i uživajte ovog leta pored bazena Ima li nečeg privlačnijeg […] Read More
Top 5 second hand prodavnica u Beogradu
април 25th, 2023
Kultura kupovine u second hand prodavnicama Sjajan je osećaj kupovati iz druge […] Read More
Najbolji koktel barovi u Beogradu: Top 7 po našem izboru!
јун 5th, 2023
Šta koktel čini tako privlačnim pićem? Danas postoji neverovatno bogat izbor koktela, […] Read More
Hoteli u centru Beograda – 5 najboljih!
јул 13th, 2020
Pre samo pet ili šest godina, Beograd je imao veliki poroblem ne […] Read More
Ostavite komentar