Почетак > Grad Beograd > Najbolji restorani sa domaćom hranom na Novom Beogradu: Top 5 po našem izboru
Najbolji restorani sa domaćom hranom na Novom Beogradu: Top 5 po našem izboru
- By Vladimir Ilic
- септембар 16th, 2023
- Grad Beograd Restorani Beograd
- 0 comments
Domaća hrana je uvek na ceni
Odgovor na pitanje zašto su restorani nacionalne kuhinje popularni kao nikad dosad
leži u prevelikim obavezama koje imamo u toku dana i nedostatku vremena za
kuvanje, a sa druge strane u želji da ljudi jedu lepo i kvalitetno. Sve više smo željni
domaće kuhinje, srpskih specijaliteta koji se dugo krčkaju, a retko ko ima taj luksuz
da stoji za šporetom kako bi obezbedio ukusne obroke svojoj porodici. Zato
Beograđani hrle u ono što bismo nazvali tradicionalnim kafanama, u kojima se jelo
služi toplo i na kašiku, roštilj je od probranog i kvalitetnog mesa, a konobar je
ljubazan. Naravno, važno je i da cene budu pristupačne svačijem džepu.
Ovi restorani se trude da oponašaju autentične kućne recepte i tehnike pripreme
kako bi gostima pružili iskustvo i atmosferu sličnu onoj koju biste mogli doživeti u
kući lokalnog domaćina. U takvim objektima možete očekivati jela koja podsećaju na
detinjstvo i vašu baku, a atmosferu takvu da osećate gostoprimstvo i toplinu.
Ovi restorani pružaju gotove obroke, čime se štedi vreme i trud potreban za
kupovinu sastojaka, pripremu i kuvanje kod kuće. Gosti jednostavno mogu doći,
naručiti i uživati u obroku bez čekanja. Restorani domaće kuhinje obično koriste
kvalitetne sastojke i imaju obučeno osoblje koje zna kako pravilno pripremiti jela. To
znači da gosti mogu očekivati ukusne obroke bez brige oko kvaliteta.
Nakon obroka u kafani, ne morate se brinuti o pranju sudova i čišćenju kuhinje. To
može biti posebno korisno za one koji žele izbeći kućne poslove.
Restorani su često mesta za druženje s prijateljima, porodicom ili kolegama. Osim
toga, neki restorani domaće kuhinje mogu ponuditi posebne atmosfere i događaje
koji doprinose društvenom iskustvu.
Poseta restoranu može biti prilika da se oslobodite stresa i odmorite od
svakodnevnih obaveza. Ovde možete uživati u obroku bez potrebe da brinete o
pripremi hrane ili čišćenju.
Sve ove prednosti čine restorane sa domaćom kuhinjom dobrim izborom za one koji
nemaju vremena ili želje za kuvanjem kod kuće, a žele da uživaju u ukusnim
obrocima i prijatnom iskustvu večere ili ručka.
Šta obavezno morate okusiti?
Srbija ima bogatu tradiciju kulinarskih specijaliteta koji se razvijaju kroz vekove.
Krenite od domaćeg sira. On se služi kao meze, uz svežu salatu ili turšiju i ajvar, sve
u zavisnosti od sezone. Naravno, poželjno je raspitati se koji restoran ima dobre
domaće čvarke i pihtije ili odakle naručuju povrće za salatu. Gibanica je tradicionalna
srpska pita, spravljena od tankih kora, sa filom po vašem ukusu. Neki uživaju u
gibanici sa sirom, neko voli meso, a neki se prepuštaju onoj sa kiselim kupusom.
Iako nije hrana, rakija je vrlo važan deo srpske gastronomske tradicije. To je voćna
rakija koja se često poslužuje kao aperitiv ili digestiv.
Neki kafanu ocenjuju po domaćoj telećoj čorbi i gulašu. Čorba treba da je odeđene
gustine, blago začinjena, sa dosta mesa i da može da okrepi, tako da joj se vraćate i
posle glavnog jela.
Nakon ovoga je vreme za ono glavno-punjene paprike, sarme, pasulj, roštilj ili
karađorđevu šniclu. Punjene paprike i sarme možda nisu autohtono sprsko jelo, ali
su toliko dugo na ovom podneblju da ih ljudi ovde osećaju kao svoje. Bez obzira na
to jesu li paprike crvene ili zelene, sveže ili suve, paprike su fenomenalan i zasitan
obrok. Sarme su posebno priča i svima omiljena. Listovi kiselog kupusa su odlični sa
nadevom od mesa, povrća i pirinča, ali još bolji kada između redova stavite suvo
meso.
Ćevapi i pljeskavica su možda najpoznatija srpska jela. Ćevapi u obliku malih
pečenih valjaka od mlevenog mesa, obično od mešavine goveđeg i svinjskog mesa,
serviraju se sa lepinjom, lukom i ljutom tucanom papirkom. Pasulj je često pripreman
u Srbiji, a postoji mnogo varijacija ovog jela. Smatra se pravim testom za dobre
domaćine jer jeste jednostavno jelo koje se spravlja od malo namirnica, ali je krajnji
proizvod zasitno jelo koje je oduvek na našim trpezama.
Najbolji restorani domaće hrane na Novom Beogradu
Beograd se zaista može pohvaliti odličnim restoranima sa tradicionalnom hranom, a
Novi Beograd je posebna priča. Njegova lokacija je takva da pruža fenomenalan
ugođaj, pored izvanredne hrane. Mada mnogi lokali nude i hranu za poneti, za one
koji žele da na nekoj drugoj adresi uživaju u svom obroku, nemojte propustiti da
osetite duh onoga što zovu novim i modernim delom Beograda, a sa staromodnom
našom hranom.
1. Dren
Iz restorana Dren, koji se nalazi na Tošinom bunaru 216, poručuju vam da žele da
budete zdravi kao dren, te vam stoga seriraju prvoklasnu hranu. Njihove stalne
mušterije kažu da ih njihova hrana podseća na maminu i da joj se zato uvek rado
vraćaju. Njihov hleb je kao duša, a mi vam prepopučujemo teleće pečenje u saftu sa
pekarskim krompirom.
2. Durmitor
U Omladinskih brigada 16a nalazi se dobropoznati restoran Durmitor. Oni postoje
već 30 godina, a na dobrom glasu su zbog vrhunske hrane i uslužnih konobara .
Obavezno probajte pečenje ispod sača, sa domaćom pogačom, kajmakom i sirom.
3. Staro ognjište
Restoran Staro ognjište vas svojim imenom već poziva da iskusite nešto što asocira
na topli dom i porodicu. U ulici dr Ivana Ribara 120a probajte njihovo karakteristično
predjelo, rolovano pečenje sa ražnja, razne vrste roštilja, odlične salate i domaću
pogaču.
4. Restoran Tošin bunar
Restoran Tošin bunar je nastao pre oko dva veka i dobio je ime po bunaru koji je
nekada tu postojao i nekadašnjem vlasniku Toši. Ovo je najstarija kafana na
novobeogradskoj strani reke. Osim što na ovom mestu možete dobru mućkalicu,
pasulj prebranac i butkice sa kupusom, mi vam preporučujemo specijalitet kuće
sastavljen od dobrog srpskog kajmaka, kobasice, vešalice, pljeskavice i ražnjića.
5. Stara koliba
Stara koliba je simpatična sojenica na samom špicu novobeogradskog dela ušća.
Ova lokacija se ističe kao izuzetno mirna, pogled je predivan, a hrana odlična.
Atmosfera je pomalo strainska, a riblja čorba i pečena riba na meniju neizostavna.
Tags:
Kategorije
Najčitaniji postovi
Najbolji bazeni u Beogradu i okolini 10 najboljih po našem izboru!
јул 2nd, 2023
Opustite se i uživajte ovog leta pored bazena Ima li nečeg privlačnijeg […] Read More
Top 5 second hand prodavnica u Beogradu
април 25th, 2023
Kultura kupovine u second hand prodavnicama Sjajan je osećaj kupovati iz druge […] Read More
Najbolji koktel barovi u Beogradu: Top 7 po našem izboru!
јун 5th, 2023
Šta koktel čini tako privlačnim pićem? Danas postoji neverovatno bogat izbor koktela, […] Read More
Top 7 pljeskavica u Beogradu po našem izboru
октобар 17th, 2023
U potrazi za dobrom pljeskavicom u Beogradu Na pitanje koja je najpopularnija […] Read More
Ostavite komentar