Почетак > Grad Beograd > Probajte najbolji biftek u Beogradu!
Probajte najbolji biftek u Beogradu!
- By Vladimir Ilic
- 18 октобра, 2023
- Grad Beograd Restorani Beograd
- 0 comments

U Beogradu se služi dobar biftek
Beograd je gastronomska metropola zbog svoje bogate ponude mesa. Bez obzira na
to u kom je obliku spremljeno ili koji su njegovi prilozi, dobar komad mesa je izuzetno
cenjen na ovim područjima i tako se i tretira. Znalački i sa ljubavlju. Posebno visoko
mesto u hedonističkim krugovima zauzima kralj mesa-biftek. Luksuzne arome,
bogate teksture, a može se reći jednostavnih ukusa, ponekad samo malo naglašenih
osnovnim začinima ili oplemenjim raskošnim sosevima i marinadama, biftek je jelo
za bogove. U Beogradu ima dosta restorana koji ga poslužuju, pa možete pronaći
zanimljivu ponudu i biti zaista zadovoljni i punog stomaka.
U čemu je tajna dobrog bifteka?
Najvažniji faktor u pripremi bifteka je kvalitet mesa. Biftek se obično priprema od
najkvalitetnijeg goveđeg mesa, kao što je filet mignon ili ribeye. Ono treba biti sveže i
dobro odabrano.Ovo meso je obično nežno, sočno i vrlo ukusno. Meso prošarano
masnoćom je sastavljeno od tankih traka masti unutar samog mesa, što obezbeđuje
da meso bude naročito delikatno kada ono pod određenom temperaturom krene da
se topi. Biftek se može pripremati na različite načine, uključujući pečenje, roštiljanje
ili pripremu na tiganju. Različite metode pripreme omogućavaju raznolikost u ukusu i
teksturi bifteka. Ovaj komad mesa je često smatran luksuznom hranom i statusnim
simbolom. Ljudi ga često naručuju u restoranima kako bi proslavili posebne prigode
ili kako bi se počastili.
Važno je da se meso pre pripreme ostavi da odleži i postigne sobnu temperaturu.
To pomaže u ravnomernoj pripremi bifteka i sprečava da se unutrašnjost mesa kuva
pre nego što se stvori lepa korica na površini. Biftek se obično priprema s
minimalnim brojem začina kako bi se naglasio prirodni ukus mesa. Soljenje mesa
pre pripreme može poboljšati ukus, ali treba biti naročito pažljiv jer prekomerna so
može isušiti meso.
Za savršeno ispečeni biftek, važna je temperatura pripreme. Većina ljudi preferira
biftek koji je srednje pečen (medium-rare), što znači da je unutrašnjost mesa sočna i
ružičasta. U tom slučaju, temperatura mesa treba biti oko 57-63°C. Nakon što se
biftek ispeče, važno je da odmori nekoliko minuta pre rezanja. To omogućava da se
sokovi ravnomerno rasporede unutar mesa, čineći ga sočnijim. Prilikom rezanja
bifteka, važno je da to učinite protiv vlakana mesa kako biste zadržali pravilnu
teksturu mesa. Biftek se često poslužuje uz različite umake, priloge i začine koji
mogu dodatno obogatiti ukus jela.
Mnogi izvori povezuju francusku kuhinju s počecima pripreme bifteka. Biftek tartar,
jelo koje se sastoji od sirovog mesa, jaja i začina, smatra se jednim od prvih jela koja
su uključivala konzumaciju sirovog mesa. To je postalo popularno u 19. veku, a
izvorno vodi poreklo od Tatara koji su jeli meso koje nije termički tretirano već je
putovalo ispod sedla i tako se grejalo.
SAD je poznat po svojim steakhouse restoranima, a priča o pripremi bifteka u
Americi počela je s kraja 20. veka. Tokom tog razdoblja razvijene su brojne tradicije,
a biftek je postao popularan i simboličan američki obrok.
Koje vrste bifteka postoje?
Vrsta bifteka obično se određuje na temelju dela goveđeg mesa od kojeg je
pripremljen. Filet mignon je vrlo nežan i mekan biftek, pripremljen od fileta,
najnežnijeg i najmršavijeg dela goveđeg mesa. Ovaj biftek je poznat po svom
neverovatno delikatnom ukusu.
Ribeye biftek je izrezan iz rebara goveđeg mesa i omiljen je među ljubiteljima mesa.
T-bone i Porterhouse bifteci su zapravo dva bifteka u jednom. Sastoje se od fileta
mignona s jedne strane kosti i New York stripa s druge strane kosti. Razlika između
njih je u veličini fileta mignona. Porterhouse ima veći komad fileta mignona od T-
bonea. Flank steak je tanak i vlaknast biftek koji dolazi iz trbušnog dela goveđeg
mesa. Ovaj biftek ima snažan ukus i koristi se često za mariniranje i reže se na
tanke trake.
Kako volite da jedete biftek?
Kako postoje razlike u vrsti mesa od koje se sprema biftek, tako postoje i u različitom
stupnju pečenja. Tri uobičajena stupnja pečenja bifteka su: raw (sirovo), medium
(srednje pečeno) i well done (potpuno pečeno).
Biftek pripremljen raw je gotovo sirov u sredini. Unutrašnjost bifteka je ružičasta do
crvena, a površina može biti blago zagrejana. Sirovo pripremljen biftek ima vrlo
nežan okus i izuzetno mekano meso.
Biftek srednje pečen je mesnato-ružičaste boje. Unutrašnjost bifteka je topla, a
krvavi sokovi se neće pojaviti pri rezanju. Ovaj način pripreme obično zadržava
sočnost bifteka, dok je meso dovoljno pečeno da se smanji rizik od bakterijske
kontaminacije.
Biftek potpuno pečen ima unutrašnjost koja je ravnomerno smeđa i potpuno termički
obrađena. Meso je potpuno kuvano, bez ružičastih delova i suvo je u poređenju s
manje pečenim varijantama.
Ovaj način pripreme je najsigurnije odabrati, međutim takav izbor je prilično
kontroverzan među poštovaocima bifteka. Oni smatraju da kada biftek spremite na
ovaj način on gubi od svog kvaliteta i ne možete uživati u punoći ukusa koji biftek
ima.
Najbolji biftek u Beogradu
U Beogradu je mnogo ekskluzivnih restorana vrednih vaše pažnje. Cene bifteka jesu
veće u odnosu na druga jela, ali on to zaslužuje. Kao što i vi zaslužujete da se
počastite sa vremena na vreme. A ako dolazite u Beograd ovih dana, pogledajte
našu ponudu proverenih stanova na dan na našem sajtu.
1. Prime
Ljubav prema hrani u celom svetu je ista, a opet se razlikuju svako podneblje, svaki
lokalni ukus i restoran. Prime je svoju posebnost sažeo u tri vrline: najviši kvalitet,
lepota jednostavnosti i lokalni dodir. Ovaj restoran se nalazi u srcu poslovnog dela
Novog Beograda, u ulici Vladimira Popovića 10, u hotelu Crowne Plaza, a radno
vreme je od ponedeljka do subote od 12 do 23h. Prime je idealan izbor za vaše
uživanje u vrhunskoj hrani, ambijentu i usluzi. Mada su mnoga jela sa njihovog
menija prvoklasna, morate probati njihov biftek šefa kuhinje iz ulja sa povrćem.
2. Babaroga
Na Severnom bulevaru 2 nalazi se restoran Babaroga, već etabliran među
poznavaocima i uživaocima dobrog zalogaja. Oni su se specijalizovali za pripremu
stejkova. Ukorenjeni u klasičnoj domaćinskoj tradiciji, svojim toplim gostoprimstvom
uz autentične arome i besprekorna vina, gostima pružaju elegantnu, a opet živahnu
atmosferu i vrhunska jela. Njihovi prvoklasni odresci nedeljama odležavaju u
specijalnim komorama pod strogo kontrolisanim uslovima sa ciljem postizanja novog
stepena izvanrednosti. Procesom suvog zrenja postiže se da meso dobija plemenitu
strukturu i koncentrisane arome. Teško je ovde odabrati samo jedan jer je ponuda
neverovatna-biftek karpaćo, minjon, biftek spremljen na puteru ili onaj sa tartufima,
ali mi biramo wellington biftek. U pitanju je meso spremljeno u testu sa pečurkama i
pršutom.
3. Rodizio
Specifični ukusi i sam doživljaj hrane, izuzetno ljubazno osoblje zajedno sa
nesvakidašnjim enterijerom čine ovo mesto neverovatno posebnim i drugačijim od
ostalih – zato i jeste premium. Posebno su ponosni na stejk prekriven zlatom i bogat
izbor vina. Nalaze se na Bulevaru Milutina Milankovića 11b i garantuju vam
nezaboravno gastronomsko iskustvo.
Kategorije
Najčitaniji postovi

Hoteli u centru Beograda – 5 najboljih!
13 јула, 2020
Pre samo pet ili šest godina, Beograd je imao veliki poroblem ne […] Read More

Decathlon Beograd: Sva sportska oprema na jednom mestu
20 фебруара, 2021
Trebate kupiti sebi opremu za pecanje i kampovanje, vaša deca žele novi […] Read More

BEO Shopping Centar Beograd: Mesto dobre kupovine
23 фебруара, 2021
Beograd kao veoma dinamičan grad sa puno potencijala za napredak i prosperitet. […] Read More

Muzej Nikole Tesle – jedinstvena institucija nauke i kulture
1 марта, 2021
Muzej Nikole Tesle osnovan je u čast jednog od najvećih srpskih pronalazača […] Read More
Ostavite komentar