Почетак > Restorani Beograd > TasteAtlas kaže da morate posetiti Šešir moj – kafanu u kojoj su fenomenalna hrana i autentična atmosfera zagarantovani
TasteAtlas kaže da morate posetiti Šešir moj – kafanu u kojoj su fenomenalna hrana i autentična atmosfera zagarantovani
- By Vladimir Ilic
- јануар 16th, 2024
- Restorani Beograd
- 0 comments

Šešir moj je dobio priznanje od TasteAtlasa kao jedan od najlegendarnijih restorana na svetu
Srpska hrana je izvojevojala još jednu bitku na svetskoj gastronomskoj sceni. Na listi najlegendarnijih restorana na svetu našao se i jedan restoran sa tradicionalnom srpskom hranom, šo je svojevrsno priznanje našoj autohtonoj kuhinji. Kultna kafana Šešir moj u Beogradu je zauzela mesto na svetskoj listi od 150 najlegendarnijih restorana i time učvrstila svoj već dobar status. Gotovo da nema turiste koji nema kafanu Šešir moj na spisku znamenitosti koje se moraju obići u Beogradu, kao što u njenoj atmosferi i nadaleko dobroj hrani rado uživaju i meštani.
Ako dolazite u Beograd kako biste posetili Šešir moj u Skadardliji, pogledajte ponudu stanova na dan na našem sajtu. Uživajte u nezaboravnim doživljajima, vrhunskoj hrani i gostoprimstvu koje naša prestonica uvek može da ponudi.
Koliko je TasteAtlas relevantan u oceni hrane?
TasteAtlas je osnovan 2015. i koristi recenzije i preporuke profesionalaca u gastronomiji i kritike kritičara umesto sadržaja koji generišu korisnici, navodeći kao glavni razlog pouzdanost. U pitanju je, dakle, iskustveni turistički onlajn vodič za tradicionalnu hranu koji objedinjuje autentične recepte, kritike kritičara hrane i istraživačke članke o popularnim sastojcima i jelima. Opisujući sebe kao svetski atlas tradicionalnih jela, lokalnih sastojaka i autentičnih restorana, sadrži interaktivnu globalnu mapu hrane sa ikonama jela prikazanim u njihovim regionima i sadrži skoro 10000 jela i pića kao i 9000 restorana.
Mali tim TasteAtlasa od 30 autora sprovodi rigorozno istraživanje kako bi ispunili svoju misiju očuvanja tradicionalnih recepata. S tim u vezi, TasteAtlas proizvodi različite mape kako bi prikazao dubinski pogled na različite kuhinje i lokalnu hranu, kao i brojne top liste ili određena jela i regione.
Sajt dodeljuje nagrade TasteAtlas za kategorije kao što su Najbolje tradicionalno jelo (osvojila je pica Margerita), Najbolja kuhinja ili Najbolji grad tradicionalne hrane.
Šešir moj je doživljaj za sva čula u srcu Skadarlije
Prava rapsodija divnih ukusa vas čeka u srcu boemskog kvarta Beograda. Restoran Šešir moj spaja tradicionalnu kuhinju sa modernim pristupom, pružajući vam jedinstveno iskustvo. Uživajte u raskošnom meniju, ugodnoj atmosferi i nezaboravnom spoju tradicionalnih, ali i inovativnih jela u kafani Šešir moj, koja se nalazi u Skadarskoj 21.
Šešir moj je jedna od četiri čuvene skadarlijske kafane. Međutim većina gostiju ne zna da je Šešir relativno mlada kafana jer je otvorena tek 1990. godine. Ona je za vrlo kratko vreme postala stecište beogradskih boema i ličnosti iz javnog života i dobila kultni status.
Kafana Šešir moj je danas najposećenija u Skadarliji, što svedoči o kvalitetu njihove ponude i ugledu koji uživaju među gurmanima i boemima.
Umetnička oaza u kafani Šešir moj
Šešir moj je od prvih dana odlikovala jedna osobenost – otvorenost nove kafane prema umetnosti. Tada su još uvek su u Skadarliji radili poznati slikari, koji su stvarali svoje radove pred očima prolaznika.
Vrlo brzo, kafana je postala prepuna radova najpoznatijih beogradskih slikara, koji su tu prirodno dolazili, a sa njima je došao i ostatak prve boemske postave Beograda. Ovde ste mogli videti dela Dragana Maleševića Tapija, Olje Ivanjicki, Janoša Mesaroša i Cileta Marinkovića. Šešir moj je tako gotovo odmah po otvaranju postao omiljeno mesto kulturne elite Beograda i mesto na kome su se velikodušno delile slike gotovo neprocenjive vrednosti, ali i fenomenalna iskustva i emocije.
Posle kraja međunarodne izolacije Srbije 2000. godine, Šešir moj zauzeo je mesto na listi obaveznih lokacija koje gosti iz inostranstva moraju obići dok borave u Beogradu, posebno ako žele neposredno da osete duh prestonice. Među poznatim gostima bili su operski pevač Hoze Kareras, pisac Orhan Pamuk, glumice Katrin Denev, Ana Karina i Hana Šigula, borac za ljudska prava Aleida Guevara (ćerka legendarnog Čea), kao i veliki broj muzičara koji su tokom svojih turneja posetili Beograd. Slike iz Šešira načinjene tokom godina beleže posete premijera, prinčeva i akademika.
Na renome kafane Šešir moj umnogome je uticao cvetni zid iznad vrata kafane, visok nekoliko metara, koji je uvek održavan sa tolikom pažnjom da cveće na njemu cveta čak i u zimskim mesecima, zbog čega je kafana nebrojeno puta nagrađivana. Kafana je čuvena i po tradicionalnom izboru za najlepši šešir, koji se organizuje svakog leta, zatim po organizovanju slikarskih kolonija, a posebno po humanitarnim aktivnostima i zalaganjima u kulturi.
Karađorđeva šnicla u kafani Šešir moj
Na meniju kafane Šešir moj nalazi se i čuvena Karađorđeva šnicla i zahvaljujući njoj je i dobila status legendarne kafane po TasteAtlasu. Dakle, kada posetite ovaj restoran morate probati ovo remek-delo naše kuhinje.
Karađorđeva šnicla se smatra našim najprepoznatljivijim i najznačajnijim jelom. Svi koji je probaju su očarani čarobnom kombinacija ukusa i izdašnošću ovog jela, pa je uvek rado poručuju u restoranima koji služe našu tradicionalnu hranu. U pitanju je divan spoj hrskavog poha i mekog i softanog mesa, kajmaka koji je blag, preliva od zasitnog tartar sosa, uz limun koji daje aromatičnu i osvežavajuću notu ovom jelu.
Nastanak ovog jela prati zanimljiva anegdota i vezuje se za jednog od naših najpoznatijih kuvara svih vremena-Milovana Stojanovića. On je 50-ih godina prošlog veka radio kao kuvar u restoranu Golf, koji je posetila Titova rođaka. Ona je tražila za ručak Kijevski kotlet, a kako on nije imao sve potrebne namirnice, izmislio je novo jelo od onog čega ima.
Prema originalnom receptu, za pripremu Karađorđeve šnicle treba koristiti meso od telećeg buta. Meso se dobro izlupa kako bi omekšalo i filuje kvalitetnim domaćim kajmakom. Posle rolovanja meso se valja u brašno, jaja i prezle. Nakon toga se meso prži u ulju i služi uz tartar sos i kuvanu boraniju. Kod Karađorđeve šnicle prezentacija igra veoma važnu ulogu jer šnicla predstavlja vojnika, tartar predstavlja lentu, a parče limuna – to je Karađorđeva zvezda.
Šta sve morate probati sa menija kafane Šešir moj?
U kafani Šešir moj morate probati Karađorđevu šniclu jer se smatra svojevrsnim biserom naše kulinarske scene. Međutim, ovaj restoran se može pohvaliti brojnim jelima koja su vrhunskog ukusa. Kvalitetni domaći sastojci, inovativni recepti i tehnike, inspiracija u našoj tradiciji, garant su dobre hrane u kafani Šešir moj. Dajemo vam listu jela koje neizostavno morate probati jer vam obećavamo čarobne ukuse i pravo uživanje.
Krenite od predjela. Nema boljeg izbora od goveđeg pršuta, sudžuka ili goveđe zakuske koje vode poreklo sa gazdinstva iz Sjenice okruženoj planinama što je idealno za uzgoj goveda. Grilovani rtanjski sir sa sosom od šumskog voća predstavlja interesantnu kombinaciju ukusa, koja vas neće ostaviti ravnodušnim.
Glavna jela su pečena na kombinaciji ćumura i suve bukve koja daju nezaboravan ukus vašim nepcima. Boemski uštipci su punjeni kombinacijom belog luka, slanine, ljute paprike i kačkavalja. Ćevapi su pečeni na ćumuru i spravljeni su od čistog junećeg mesa. Ako ste ljubitelji dobrog sklada između mesa i povrća, naručite svinjski file punjen rtanjskim sirom, rolovan u slanini sa pireom i čvarcima ili teletinu ispod sača sa krompirom i šargarepom. Za ljubitelje mesa tu su odlični stekovi-marinirani juneći file sa začinima, t-bone ili odležali ramstek sa grilovanim povrćem i sosom od gorgonzole i divljeg bilja.
Kada dođe vreme za dezert, onda vas čeka uživanje u vidu tradicionalnih orasnica i baklave sa šljivama. Aperitiv je nešto u čemu možete uživati tokom svih sledova jela, od predjela do slatkiša. Kvalitetna rakija, spravljena po originalnoj recepturi, od meda, dunje ili šljive će oplemeniti vaše obroke i doživljaj u kafani. A ako ste ljubitelj vina, zalijte hranu nekim domaćim vinom.
Kategorije
Najčitaniji postovi

Najbolji bazeni u Beogradu i okolini 10 najboljih po našem izboru!
јул 2nd, 2023
Opustite se i uživajte ovog leta pored bazena Ima li nečeg privlačnijeg […] Read More

Top 5 second hand prodavnica u Beogradu
април 25th, 2023
Kultura kupovine u second hand prodavnicama Sjajan je osećaj kupovati iz druge […] Read More

Najbolji koktel barovi u Beogradu: Top 7 po našem izboru!
јун 5th, 2023
Šta koktel čini tako privlačnim pićem? Danas postoji neverovatno bogat izbor koktela, […] Read More

Top 7 pljeskavica u Beogradu po našem izboru
октобар 17th, 2023
U potrazi za dobrom pljeskavicom u Beogradu Na pitanje koja je najpopularnija […] Read More
Ostavite komentar