Почетак > Restorani Beograd > Top 5 sarajevskih ćevapa u Beogradu po našem ukusu
Top 5 sarajevskih ćevapa u Beogradu po našem ukusu
- By Vladimir Ilic
- април 3rd, 2024
- Restorani Beograd
- 0 comments
Sarajevski ćevapi se traže u Beogradu
Beograd je jedna od najdražih destinacija turista zbog svoje gostoljubivosti, tople
atmosfere i fenomenalne hrane. Na svakom ćošku možete pronaći hranu sa bilo koje
strane sveta, spremljenu umešno. Naravno, počasno mesto zauzimaju ćevapi, koji
su u Beogradu traženi i smatraju se domaćom hranom. Sarajevski ćevapi prednjače
među hranom koju možete jesti na brzinu, s nogu, a nekad i u hladu guste krošnje,
uz meze i rakiju. Koju god varijantu da odaberete u Beogradu, pronaći ćete
kvalitetne sarajevske ćevape, spremljene kao da ste u glavnom gradu Bosne.
TasteAtlas, čuveni sajt koji se bavi hranom, izdvojio je četiri vrste ćevapa i rangirao
ih prema kvalitetu. Sarajevski, travnički, banjalučki i tuzlanski ćevap je ono što oni
priznaju, a zlatnu medalju zauzima sarajevski. Mada bismo mi dodali ovoj listi
leskovački i pazarski ćevap iz naših krajeva, saglasni smo da su sarajevski ćevapi
zaista posebni.
TasteAtlas je ocenio sarajevske ćevape kao najbolje
TasteAtlas je iskustveni turistički onlajn vodič za tradicionalnu hranu koji objedinjuje
autentične recepte, kritike kritičara hrane i istraživačke članke o popularnim
sastojcima i jelima. Oni opisuju sebe kao svetski atlas tradicionalnih jela, lokalnih
sastojaka i autentičnih restorana.
TasteAtlas sadrži interaktivnu globalnu mapu hrane sa ikonama jela prikazanim u
njihovim regionima i navodno sadrži skoro 10000 jela, pića i sastojaka, kao i 9000
restorana.
Sajt koristi recenzije i preporuke profesionalaca u gastronomiji i kritike kritičara
umesto sadržaja koji generišu korisnici, navodeći kao glavni razlog pouzdanost. Da
bi ispunio svoju misiju očuvanja tradicionalnih recepata i promovisanja autentičnih
restorana i izvornih sastojaka, mali tim od 30 autora sprovodi rigorozno istraživanje.
Nakon istraživanja ćevapa, TasteAtlas je izašao sa ocenama i proglasio sarajevske
za najbolje.
U čemu je tajna sarajevskih ćevapa?
Ova jedinstvena sorta ćevapa potiče iz grada Sarajeva, pa otuda i naziv sarajevski
ćevapi. Postoje različiti računi u vezi sa upotrebom mesa za prave sarajevske
ćevape – tradicionalisti ih prave isključivo sa mlevenom govedinom, solju i biberom,
dok drugi koriste kombinaciju mlevene govedine i ovčetine.
Poslednjih godina sarajevski ćevapi se obično prave samo sa mlevenom govedinom
i solju. Jednom pripremljene ćevape treba ostaviti u frižideru 48 sati. Zatim se peku
na roštilju i tradicionalno se serviraju u okruglom hlebu, koji se zove somun. Neki
somun umaču u goveđi temeljac. Naseckani crni luk je obavezan dodatak.
Do XX veka nisu korišćene mašine za mlevenje mesa pa se ono seckalo na sitno na
panju. Tvrdi se da je to još uvek najbolji način usitnjavanja jer meso ostaje sočnije i
ne može da zagori. Kada se uz dodavanje začina umesi masa istiskuje se kroz levak
da dobije karakterističan oblik i stavlja na roštilj. Skara je obično ložena ćumurom od
bukovog ili hrastovog drveta, koji će dati specifičnu aromu mesu.
Zašto su ćevapi uvek popularni?
Priprema ćevapa relativno je jednostavna i brza, što ih čini popularnim izborom za
obroke kod kuće, na roštilju ili u restoranima. Kioska sa ćevapima ima na svakom
ćošku, a njihova pristupačnost u ceni čini da su dostupni svima.
Ćevapi mogu biti dobra ideja za ručak, večeru, mogu biti zasitna užina ili baš bogat
doručak. Bilo da volite da jedete ćevape u somunu ili lepinji, sa lukom ili uz dodatak
ajvara, kajmaka i ljutenice, ćevapi su dobra i ukusna ideja. Klinci ih vole uz pomfrit, a
stariji uživaju u punom ukusu mesa, koji ne vole da kvare bilo čim.
Najbolji sarajevski ćevapi u Beogradu
Sarajevske ćevape možete pronaći na više mesta u Beogradu, a mi vam dajemo
listu onih mesta koji nude kvalitetno meso spremljeno po tradicionalnom receptu i
dobru uslugu. Ako dolazite u Beograd i u potrazi ste za proverenim smeštajem,
pogledajte ponudu stanova na dan našem sajtu.
1. Sarajevska ćevap To je to
Na Bulevaru despota Stefana 21 se ćevapi prave po originalnom sarajevskom
receptu. Ovo je specijalitet sa roštilja kakav verovatno niste probali. Pravi sarajevski
ćevapi se prave isključivo od junećeg mesa, od prednjih delova: flam ili pauflek, vrat,
plećka. Ćevapi ne idu bez prave lepinje. Pravi sarajevski ćevap se služi sa
polovinom lepinje pod poznatim nazivom deset u pola s lukom. Meso ćevapa mora
stajati usoljeno 48 sati pre pečenja.
Oni žele svojim proizvodima da vas inspirišu da podelite trenutak sa vašim
najvoljenijim uz vrhunski ukus i miris koji će pomoći da taj trenutak zauvek zapamtite
i koji će uvek iznenada da vas obraduje kada god neočekivano okusite istinski
kvalitet koji vas tera da zadovoljno uz osmeh klimate glavom kao pravi poznavalac i
posle dubokog uzdaha da kažete TO JE TO!
2. Restoran Sarajevski
Sarajevski je odlučio da će njihov restoran koristiti samo najbolje i najsvežije meso,
povrće, ali i sve ostale sastojke i što je možda i najvažnije – istrajali su u toj odluci.
Nakon deset godina napornog rada i više desetina hiljada sati provedenih u
spremanju ukusnih jela za vas, njihovi rezultati kažu da su uspeli u ovoj
nameri.Originalni recept, sveže meso i tradicionalni način pripreme gantuju uvek isti,
najbolji ukus.
3. Walter
Ova lista bi bila nepotpuna bez Waltera. Njihovi Walter ćevapi su stekli armiju
poklonika i već godinama su neizostavni deo obroka njihovih gostiju. Pljeskavica na
kajmaku, sudžuk, ramstek, biftek, teleća džigerica, pileće krpice… za svakoga po
nešto! Ipak, njihovi ćevapi su nešto posebno. Svaki Walter restoran priča svoju priču,
a opet, svi su oni stilski potekli od iste ideje. Ta ideja je da svaki koncept i različite
arhitektonske tipove Walter restorana prilagode kako bi svojim gostima omogućili da
u svakom restoranu imaju novo, ali slično iskustvo i doživljaj. Želja im je da ostave
utisak domaće atmosfere i modernog ambijenta.
4. Ćevabdžinica Cica
U ulici Đure Jakšića 11 i na Karađorđevom trgu posluje ćevabdžinica Cica. Na ove
dve kolacije nalazi se ćevabžinica osnovana 1996. godine, koja pravi ćevape po
sarajevskoj recepturi. Ukoliko ste u potrazi za onim što se popularno zove deset u
pola sa lukom, onda ste na pravom mestu. Ćevapi su ovde sočni i izuzetno ukusni, a
mnogi ih smatraju najboljim u Beogradu.
5. Sarajevski ćevap kod Dakca
Na ideju za otvaranje prvog lokala došli su jer su i sami ljubitelji ove gurmanske
poslastice i želeli su da u svakom trenutku mogu da pojedu vrhunske ćevape. Budući
da bolje od sarajevskih nisu probali – odluka je doneta lako. Ćevapi su uvek
besprekorno sveži, uvek istog, prepoznatljivog ukusa. Jer, kada je o kvalitetu reč –
kompromis ne postoji. Nalaze se na četiri lokacije i garantuju vam isti ukus ćevapa
na svakoj.
Tags:
Kategorije
Najčitaniji postovi
Najbolji bazeni u Beogradu i okolini 10 najboljih po našem izboru!
јул 2nd, 2023
Opustite se i uživajte ovog leta pored bazena Ima li nečeg privlačnijeg […] Read More
Top 5 second hand prodavnica u Beogradu
април 25th, 2023
Kultura kupovine u second hand prodavnicama Sjajan je osećaj kupovati iz druge […] Read More
Najbolji koktel barovi u Beogradu: Top 7 po našem izboru!
јун 5th, 2023
Šta koktel čini tako privlačnim pićem? Danas postoji neverovatno bogat izbor koktela, […] Read More
Top 7 pljeskavica u Beogradu po našem izboru
октобар 17th, 2023
U potrazi za dobrom pljeskavicom u Beogradu Na pitanje koja je najpopularnija […] Read More
Ostavite komentar