Почетак > Restorani Beograd > Ukusi Meksika-najbolji buritosi u Beogradu
Ukusi Meksika-najbolji buritosi u Beogradu
- By Vladimir Ilic
- мај 27th, 2024
- Restorani Beograd
- 0 comments
Buritos je vrlo popularan u Beogradu
Beograd je fenomenalan gradu, u kome niko neće ostati gladan. Bez obzira na to
koju vrstu hrane volite i koji tip restorana preferirate, izbora je mnogo gotovo na
svakom ćošku u našem glavnom gradu. Mada se sve više govori o ugostiteljskim
objektima sa najkvalitetnijom uslugom i ekskluzivnim menijima u prestonici, i dalje se
najviše traži tzv. brza hrana. Svima je slatko da pojedu nešto u hodu, da svoj obrok
ne čekaju predugo, da on bude topao i od svežih namirnica, i, naravno, da bude
svima pristupačan. Buritosi su sve više popularni u našoj zemlji i u Beogradu.
Sve više smo otvoreni za isprobavanje novih i egzotičnih ukusa jer smo željni dalekih
destinacija i lepih i ispunjujućih putovanja. Hrana iz udaljenih krajeva nam
omogućuje da bar na neki trenutak zaboravima na svakodnevnicu i prepustimo se
zanimljivim i intrigantnim aromama predivnih jela drugih nacija. Buritosi predstavljaju
simbiozu neverovatnih, vibrantnih i sveprožimajućih ukusa Južne Amerike. Pomalo
je pikantan, zasitan je, sav od veselih i raznovrsnih boja i začina, pa nije ni čudo da
se traži sve više u našim krajevima. Izabrali smo za vas buritose koji su najbolji u
Beogradu, a ako ste u potrazi za kvalitetnim smeštajem, pogledajte ponudu stanova
na dan na našem sajtu.
Šta znamo o buritosu?
Buritos je nastao u Meksiku. Tačan poreklo ovog jela nije sasvim jasno, ali postoje
različite teorije i legende koje objašnjavaju njegov nastanak. Jedna popularna priča
kaže da je buritos, što znači mali magarac na španskom, dobio ime po magarcima
koje je koristio Huan Mendez, prodavac hrane tokom Meksičke revolucije. Navodno
je umotavao hranu u tortilje da bi je održao toplom dok je prevozio na magarcima.
Meksička kuhinja ima dugu tradiciju umotavanja hrane u tortilje. Prema nekim
izvorima, buritos kao oblik jela postao je popularan na severu Meksika. Tamo su
radnici često konzumirali buritos kao praktičan i zasitan obrok.
Buritos je postao popularan u Sjedinjenim Američkim Državama sredinom 20. veka,
posebno u Kaliforniji i Teksasu, gde je meksička kuhinja bila veoma uticajna.
Američka verzija buritosa često je veća i bogatija u sastojcima nego tradicionalni
meksički buritos. Zato možemo reći da je njegova popularnost rezultat kulturnog
preplitanja i prilagođavanja kroz vreme, posebno na granici između Meksika i SAD.
Kako se pravi buritos?
Buritos je relativno jednostavno jelo i zato stvarno možete pustiti svojoj kreativnosti i
mašti na volju. Osnova ovog jela su tortilja, sos, pirinač, meso i sveže povrće.
Tortilja se tradicionalno pravi u zemljama Južne Amerike od kukuruznog brašna, ali
kako je ovo jelo prilagođeno svim kontinentima, danas su najpoznatije tortilje od
belog brašna koje je svuda dostupno. Važno je da tortilje budu meke i podantne,
kako bi tortilja mogla da se savije u željeni oblik.
Na tortilju se nanosi čuveni sos pod imenom gvakamole. Osnova gvakamole je
predivan i zreli avokado, koji je dovoljno podantan da se izdrobi viljuškom. Pravi
poznavaoci će ostaviti i veće parčiće avokada u sosu, kako bi uživali u ukusu ove
kremaste biljke. Šta ćete dodati u sos, zavisiće od regije u kojoj živite, ali i od vaših
ličnih ukusa. Osim soli, bibera i maslinovog ulja, poželjno je staviti malo kremaste
pavlake, drobljenog belog luka ili ljubičastog luka i isečeni čeri paradajz.
Meso koje se stavlja u buritos opet zavisi od vaših preferencija. U Južnoj Americi se
najviše korsti mleveno meso i to juneće, ali je popularan i vrlo zdrav i buritos od
pilećeg mesa. U njega se dodaju začini, sir, kukuruz i crveni pasulj. U tortilju se
stavlja sos, pirinač, meso i na kraju salata od svežeg povrća, začinjena
korijanderom.
Korijader je autohtoni začin na podneblju Južne Amerike i gotovo da nema jela u koji
ga ne stavljaju. U našim krajevima se kao zamena koristi peršun, budući da jak miris
i ukus korijandera ne prija svima.
Preklopite strane tortilje prema unutra, zatim preklopite donji deo tortilje preko
punjenja i čvrsto umotajte. Nastavite da rolate dok ne dobijete zatvoren buritos.
Možete buritos kratko zapeći na tiganju da dobijete hrskavu spoljašnjost ili ga odmah
poslužiti. Buritos možete poslužiti sa dodatnim prilozima kao što su ekstra sos,
pavlaka ili salata.
Kako da buritos bude zdrav obrok?
Buritos se može prilagoditi raznim dijetetskim potrebama, uključujući vegetarijanske,
veganske, bezglutenske i dijete sa niskim unosom ugljenih hidrata.
Buritos može biti deo zdrave ishrane ako se pravi sa pažljivo odabranim, hranljivim
sastojcima i konzumira u umerenim količinama. Ključ je u balansu i izboru zdravijih
alternativa za neke od tradicionalnih, manje zdravih sastojaka.
Birajte integralne tortilje, umesto one od belog brašna. Pirinač takođe može biti
integralni. Opredelite se za grilovano ili kuvano belo pileće meso i potrudite se da
stavljate sireve sa nižim procentom masti.
Najbolji buritosi u Beogradu
1. Burito madre
Iz Burito madre vam poručuju da znaju da živite užurbano, ali to nije prepreka za
zdravu ishranu. Visoko nutritivan obrok, koji su pažljivo spremali, biće gotov za vas
za samo 90 sekundi. Burito madre ne poseduje hladnjače i magacine, ne koriste
konzervanse i ne kupuju ništa gotovo. Kod njih se i tortilje svako jutro ručno mese i
peku na licu mesta. U njihovoj kuhinji radi vredni tim kuvara koji 24 sata sprema
hranu za vas.
Nude vam preko 300 hranljivih kombinacija koje sami birate. Svaki obrok možete
prilagoditi ličnom ukusu i izabrati sastojke po svojoj meri. Doneli su meksičku
recepturu, ali je kreiraju od domaćih plodova. Sve namirnice koje je moguće nabaviti
na našem podneblju, uzimaju iz proverenih lokalnih domaćinstava. U Beogradu ima
desetak restorana Burito madre, a svakako da je najposećeniji i najpopularniji onaj
na Terazijama.
2. Tortilla casa
Tortilla Casa je nastala iz ljubavi prema dobroj hrani i druženju nekoliko mladih
entuzijasta koji su obilazili poznate svetske destinacije u nastojanju da nam donesu
najbolje ukuse. Izabran je Meksiko.
Odlučili su da poslužuju ukusnu i svežu meksičku hranu na brz i jednostavan način.
Veruju da raznovrsnost jela i uvek sveži sastojci kupljeni na domaćem tržištu
omogućavaju zdrav način ishrane u ovom užurbanom načinu života. Preporučujemo
vam da probate njihov buritos cancun, od svinjetine, crvenog pirinča sa meksičkim
začinima, pinto pasuljem sa slaninom, kukuruzom, paradajzom, vitaminskom
salatom, čipotle pavlakom i salsom verde. Nalaze se u Čika-Ljubinoj 6 i za vas su
otvoreni do 23h.
3. Zapata
Zapata vam nudi nešto malo drugačije. U pitanju su restorani koji se trude da vam
približe ukuse Južne Amerike, ali i njenu atmosferu i duh. Ovde je zagarantovan
pravi užitak za sva čula od trenutka kada pređete prag njihovog lokala. Nalaze se u
ulici Vojvoda Bogdana i u ulici Vuka Karadžića. Mada su sva njihova jela
fenomenalna, od načosa, pikantnih salata, predivnih salata, preko takosa i kesadilja,
do burgera i ramsteka, ipak smo ovde zbog buritosa. Rio Grande buritos je ono što
mi preporučujemo. Napravljen je od mariniranih komadića bifteka i ramsteka,
dimljenog kačkavalja, iceberg salate, a serviran u tortilji od belog brašna sa chilli tex
mex salsom i začinjenim krompirom.
Kategorije
Najčitaniji postovi
Najbolji bazeni u Beogradu i okolini 10 najboljih po našem izboru!
јул 2nd, 2023
Opustite se i uživajte ovog leta pored bazena Ima li nečeg privlačnijeg […] Read More
Top 5 second hand prodavnica u Beogradu
април 25th, 2023
Kultura kupovine u second hand prodavnicama Sjajan je osećaj kupovati iz druge […] Read More
Najbolji koktel barovi u Beogradu: Top 7 po našem izboru!
јун 5th, 2023
Šta koktel čini tako privlačnim pićem? Danas postoji neverovatno bogat izbor koktela, […] Read More
Hoteli u centru Beograda – 5 najboljih!
јул 13th, 2020
Pre samo pet ili šest godina, Beograd je imao veliki poroblem ne […] Read More
Ostavite komentar