Почетак > Restorani Beograd > 3 predloga za najukusniji sushi u Beogradu
3 predloga za najukusniji sushi u Beogradu
- By Vladimir Ilic
- јул 30th, 2023
- Restorani Beograd
- 0 comments
Sushi je izuzetno popularna vrsta hrane
Na listama najdugovečnijih ljudi na svetu se oduvek Japanci odlično kotiraju, a
razlog tome leži u izvanrednoj zdravoj hrani. Prehrana Japanaca se bazira na
svežim namirnicama koje nisu termički obrađene, a njihovo omiljeno jelo je sushi.
Sirove ribe od kojih se pravi sushi bogate su omega-3 masnim kiselinama koje su
korisne za srce i mozak. Varijante sushija koje su bez mesa su odlična opcija ljudima
koji teže veganskoj prehrani. Pirinač je niskokaloričan i bogat ugljenim hidratima, a
povrće daje hranjive materije organizmu. Sushi je odavno prešao granice japanske
kulture i posato je deo međunarodne kulinarske scene, pa ga možete jesti i u
Beogradu.
Sushi nudi jedinstvene kombinacije ukusa i tekstura koje privlače ljude širom sveta.
Od svežih sirovih riba do raznih povrća, pirinča i umaka, sushi može zadovoljiti
različite ukuse i preferencije.
Sushi mnogi smatraju umetnošću. Majstorski izrađeni komadići sushija prikazuju se
na tanjirima na način koji privlači oko. Ljubitelji hrane često uživaju u fotografisanju
lepo aranžiranih sushija i deljenju slika na društvenim mrežama.
Kako se pravi i konzumira sushi?
Priprema sushija zahteva veštinu i izuzetnu sklonost i ljubav prema detaljima. Nema
mnogo sastojaka, ali je neophodno da svi budu kvalitetni, sveži i u određenom stanju
kako bi se napravila sushi rolnica.
Počinje se od sushi pirinča koji je posebne vrste, pa je mekan i lepljiv. U njega se
stavlja mešavina sirćeta, šećera i soli. Od sirovih riba koje se stavljaju u sushi
najčešće se koriste losos, tuna i hobotnica. Neophodni su i tanki listovi algi koji će
omotati sushi, kombinacija raznog svežeg povrća poput krastavca, avokada,
spanaća i šargarepe. Od soseva Japanci koriste wasabi i soja sos. Wasabi je
karakteristične zelene boje i ljutkastog je ukusa, a soja sos se u Aziji koristi kao
osnovni začin umesto soli i predivnog je mirisa.
Stručnjaci kažu da se sushi umače u soja sos stranom gde se nalazi riba, a ne
pirinač. Pirinač ima odličnu moć apsorbcije, pa je bolje da soja sos ne preuzme
potpuno ukus vaše sushimi rolnice, već da se samo nasluti kroz ribu. On se,
naravno, jede štapićima, ali u restoranima postoje pomagala kojima ćete moći da
dohvatite svoje čarobne zalogaje i uživate u njima. Sushi se nikako ne jede
viljuškom, a u nekim krajevima Japana se jede rukama.
Koje vrste sushija postoje?
Nigiri sushi sastoji se od komadića pirinča oblikovanih u male valjke, preko kojih se
stavlja komad sirove ribe, morski plodovi ili drugi sastojci. Nigiri sushi obično se
poslužuje bez algi i često se konzumira umakanjem u malo wasabija i soja umaka.
Maki sushi poznat je kao rolnica i sastoji se od pirinča i sirove ribe i povrća,
zamotanih u listove algi i rezanih na manje komade. Hosomaki ima samo jedan
sastojak-najčešće krastavac, avokado ili tunu i seče se u tankim komadima. Deblje
rolade sa više sastojaka čine futomaki, a uramaki su obrnute rolnice, tako da je
pirinač izvana, a alge unutra.
Sashimi tehnički nije sushi jer ne sadrži pirinač, ali je neizostavan deo japanske
kuhinje. To su komadići sveže sirove ribe ili morskih plodova, često posluženi uz
sveže povrće i umake.
Poreklo sushija
Sushi ima dugu i zanimljivu istoriju koja seže unazad nekoliko vekova. Počeci
sushija mogu se pratiti još u 4. veku u jugoistočnoj Aziji, gde su ljudi koristili metodu
fermentacije kako bi sačuvali ribu u pirinčanoj riži. Ova metoda je služila da produži
rok trajanja ribe, a pirinač se obično nije konzumirao. Tokom vremena, ljudi su počeli
jesti i pirinač, a metoda fermentacije postepeno se promenila.
Tokom 18. veka nastao je oblik sushija koji se zove nigiri sushi. Tokom 19. veka
Japan se modernizovao i sushiju se pridavala sve veća pažnja. Razvijene su nove
tehnike pripreme sushija kako bi se poboljšao kvalitet i ukus hrane. Tada je razvijena
i tehnika sušenja ribe kako bi se povećao rok trajanja i olakšala priprema.
Nakon Drugog svetskog rata, sushiju je porasla popularnost u Japanu i postala je
dostupnija širem stanovništvu. Počeli su se otvarati mali sushibar restorani i
prodavnice s brzom hranom, što je omogućilo ljudima da uživaju u sushiju bez obzira
na socijalni status.
U drugoj polovini 20. veka, sushiju je porasla popularnost izvan Japana. Japanski
restorani i sushibarovi širom sveta počeli su nuditi sushij kao jedan od glavnih
specijaliteta, a japanska kuhinja postala je globalni fenomen.
Najbolji sushi u Beogradu
Beograd se odlično kotira na gastronomskoj mapi sveta i u njemu možete naći sve
vrste jela koje poželite. Japanska hrana je odavno ovde domaća, a smo mi izdvojili
restorane u kojima ćete jesti najbolji sushi.
1. MOON sushi & Fusion Food
MOON sushi & Fusion Food se nalazi u Makedonskoj 31 i najstariji je sushi restoran
u Beogradu sa dvanaestogodišnjom tradicijom. U sjajnoj atmosferi vam više nego
ljubazno osoblje nudi fenomenalan sushi i to je razlog što im se mušterije uvek
vraćaju. Njihove miso supe i dezerti su naročito hvaljeni, ali je sushi ipak ovde glavna
zvezda.
2. GO Sushi
Go Sushi vam na 5 lokacija u Beogradu nudi izvanrednu japansku hranu. Oni su
potpuno prilagođeni svim potrebama, pa nude i bezglutensku varijantu sushija. U
njihovom prebogatom jelovniku postoji i obrok lover, koji se preporučuje parovima
koji su se uputili u GO Sushi na romantičnu večeru.
3. Fine sushi
U Hadži-Đerinoj broj 28 nalazi se manji lokal i u njemu restoran Fine sushi koji nudi
odličnu japansku hranu. Atmosfera je opuštena, jelovnik vrlo raznovrstan i zanimljiv, a znalci preporučuju ovaj restoran jer služi uvek svežu ribu.
Kategorije
Najčitaniji postovi
Najbolji bazeni u Beogradu i okolini 10 najboljih po našem izboru!
јул 2nd, 2023
Opustite se i uživajte ovog leta pored bazena Ima li nečeg privlačnijeg […] Read More
Top 5 second hand prodavnica u Beogradu
април 25th, 2023
Kultura kupovine u second hand prodavnicama Sjajan je osećaj kupovati iz druge […] Read More
Najbolji koktel barovi u Beogradu: Top 7 po našem izboru!
јун 5th, 2023
Šta koktel čini tako privlačnim pićem? Danas postoji neverovatno bogat izbor koktela, […] Read More
Hoteli u centru Beograda – 5 najboljih!
јул 13th, 2020
Pre samo pet ili šest godina, Beograd je imao veliki poroblem ne […] Read More
Ostavite komentar