Почетак > Restorani Beograd > 5 najboljih sushija na Novom Beogradu
5 najboljih sushija na Novom Beogradu
- By Vladimir Ilic
- август 20th, 2024
- Restorani Beograd
- 0 comments
Da li ste probali sushi na Novom Beogradu?
Novi Beograd je sve više popularan, kako među Beograđanima, tako među turistima.
Svoju poziciju top mesta osvaja lokalima, u kojima možete jesti vrhunsku hranu iz
svih krajeva sveta. Bez obzira na to da li uživati u domaćim specijalitetima ili želite
da probate hranu iz drugih, egzotičnih kuhinja, Novi Beograd ima šta da ponudi.
Najpopularniji japanski obrok, sushi, osvaja čitav svet, pa tako i našu prestonicu.
Probajte sushi na Novom Beogradu i prepustite se ovom, pre svega, zdravom, a
onda i ukusnom i interesantnom jelu. Ako dolazite na Novi Beogradi u potrazi ste za
proverenim smeštajem, pogledajte ponudu stanova na dan na sajtu.
Kako je nastao sushi?
Sushi ima zanimljivu i dugu istoriju koja seže nekoliko vekova unazad. Poreklo
sushija može se pratiti do starih metoda očuvanja ribe u jugoistočnoj Aziji, posebno u
području današnje Kine, pre nego što je postao popularan u Japanu.
Prvi oblici sushija pojavili su se u 2. veku pre nove ere u jugoistočnoj Aziji. U ovom
ranom obliku riba se solila i fermentisala u pirinču, što je omogućavalo njeno čuvanje
mesecima. Pirinač je tada služio samo kao sredstvo za fermentaciju i nije se jeo.
Sushi je stigao u Japan oko 8. veka, gde je proces fermentacije bio unapređen. U
Japanu, fermentacija je postala kraća, a pirinač je počeo da se konzumira zajedno s
ribom. Ovaj oblik sushija poznat je kao namanare.
Sushi kakav danas poznajemo, nigirizushi, nastao je početkom 19. veka u Tokiju.
Nigirizushi je bio brza hrana prodavana na ulicama, a sastojao se od male porcije
sirćetnog pirinča prekrivene komadom sveže ribe ili morskih plodova. Ovo je bio prvi
oblik sushija koji se jeo odmah, bez potrebe za fermentacijom ili dužim pripremama.
U 20. veku, sushi se proširio van Japana i postao globalni fenomen, posebno u SAD-
u, gde su se razvile mnoge varijacije. Dakle, sushi ima drevno poreklo povezano s
metodama očuvanja ribe, ali je kroz vekove evoluirao u delikates koji je danas
prepoznatljiv širom sveta.
Koji sushi vam je omiljen?
Sushi je mnogo više od samo jednog jela, to je čitav svet raznovrsnih ukusa i
tekstura. Postoji nekoliko osnovnih vrsta sushija, svaka sa svojim karakteristikama i
načinom pripreme.
Najprepoznatljivija vrsta sushija je nigirizushi i sastoji se od male porcije sirćetnog
pirinča (shari) oblikovanog ručno i prekrivenog komadom sveže ribe, plodova mora,
ili drugih sastojaka. Ponekad se dodaje malo vasabija između pirinča i ribe, a sve se
može dodatno osigurati tankom trakom nori algi.
Makizushi je vrsta sushija u kojoj su sastojci, uključujući pirinač i ribu ili povrće,
umotani u nori (sušene morske alge) i sečeni na komade. Hosomaki su sečeni na
deblje rolnice i imaju samo jedan sastojak, futomaki se sastoji iz debelih rolnica, a
pored povrća i ribe može sadržati i omlet.
Uramaki je specifična vrsta sushija jer je kod njega pirinač spolja, a nori unutra.
Najpoznatije su kalifornijske rolnice.
Iako se ne smatra pravim sushijem, sashimi je blisko povezan s njim. Sashimi su
tanke kriške sveže ribe ili morskih plodova, koje se serviraju bez pirinča. Sashimi se
obično jede uz vasabi, soja sos i ukrašava se pikantnom daikon rotkvom.
Zašto svi vole da jedu sushi?
Mada deluje da je sushi vrlo jednostavan obrok, priprema sushija je složen proces
koji zahteva veštinu i preciznost. Sushi majstori (itamae) prolaze dugogodišnju
obuku kako bi savladali sve aspekte pravljenja sushija, od odabira sastojaka do
tehnike sečenja i aranžiranja. Ova posvećenost kvalitetu i detaljima povećava
poštovanje prema sushiju kao delu kulinarske umetnosti.
Jedan od razloga zašto je sushi privlačan je njegova jednostavnost u kombinaciji s
estetikom. Sushi se pažljivo aranžira, a ta estetika je razlog što su njegove fotografije
toliko popularne na društvenim mrežama. Minimalistički dizajn, balans boja i oblika,
kao i umetnički način serviranja doprinose iskustvu uživanja u obroku.
Sushi dolazi u raznim oblicima i varijantama, što omogućava svima da pronađu
nešto po svom ukusu. Bilo da neko preferira sirovu ribu, kuvanu ribu, povrće, ili
veganske opcije, postoji široka paleta mogućnosti.
Sushi se uspešno uklapa u koncept brze hrane, ali je istovremeno i delikates. Nigiri i
maki se mogu brzo konzumirati, što je idealno za moderan način života, ali sushi i
dalje nudi iskustvo visokokvalitetnog, pažljivo pripremljenog obroka.
Zašto treba što češće da jedemo sushi?
Mnoge vrste sushija sadrže ribu, koja je odličan izvor proteina. Proteini su esencijalni
za izgradnju i popravku tkiva, podržavaju funkciju mišića i pomažu u održavanju
zdrave kože i kose. Tuna, losos, i skuša su primeri riba koje se često koriste u
sushiju i koje su bogate visokokvalitetnim proteinima.
Ribe su, inače, bogate omega-3 masnim kiselinama. Takve kiseline imaju
blagotvorni efekat na zdravlje srca i mozga. Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti
upale, poboljšati zdravlje krvnih sudova i podržati kognitivne funkcije.
Većina sushija, posebno onih koji sadrže ribu i povrće, ima nizak sadržaj zasićenih
masti. Smanjenje unosa zasićenih masti može pomoći u smanjenju rizika od
kardiovaskularnih bolesti.
Sushi pruža niz esencijalnih vitamina i minerala. Ribe su bogate vitaminom D, koji je
ključan za zdravlje kostiju, dok morske alge (nori) sadrže jod, koji je važan za
funkciju štitne žlezde. Povrće koje se koristi u sushiju, poput krastavca, avokada i
šargarepe, dodaje vitamine A, C, E i K, kao i dijetalna vlakna.
Ako vodite računa o unosu kalorija, onda je sushi prava stvar za vas. Mnoge vrste
sushija, posebno nigiri i sashimi, imaju relativno nizak kalorijski sadržaj, što ih čini
pogodnim za različite vrste dijeta. Ove vrste sushija obično nisu pržene i ne sadrže
teške umake, što dodatno smanjuje njihov kalorijski profil.
Najbolji sushi na Novom Beogradu
1. Fine sushies
Fine sushi bar i japanski restoran i izdvaja se na mnogo načina od drugih restorana.
Njihov koncept je originalan jer se meni zasniva na preko 150 stavki. Ovaj sushi bar
nudi sushi koji je svež, jednostavan, maštovit i ukusan zalogaj od pažljivo biranih
sastojaka.
Kvalitet, posvećenost i najbolji odnos cene i kvaliteta, tri su ključna principa na putu
ka ostvarenju njihovih zamisli, a to je da budu najbolji sushi restoran u Beogradu.
Nalaze se u ulici Uroša Martinovića 12, na Novom Beogradu. Ovo je pravi japanski
restoran! Pored sushi rolnica, kod njih možete naći supaste obroke, udon nudle,
miso supa, ali i tempura varijante, gyoza dumplings, tonkats.
2. Sushi King
Osetite čari japanske kuhinje, sa najfinijim zalogajima sušija u restoranu Sushi King.
Rade dostavu na nivou čitavog Beograda, a jedinstveni su po slatkom makiju.
3. Moon sushi
Moon sushi bar je najstariji suši bar u Beogradu sa dvanaestogodišnjom tradicijom
pripremanja i serviranja azijske hrane sa akcentom na sušiju. Moon sushi se nalazi u
ulici Bulevara Zorana Đinđića 37 i obavezno morate probati njihov sushi.
4. Go sushi
Go sushi se nalazi u ulici Đorđa Stanojevića 9b, a ono što mi preporučujemo je
winner box. U pitanju je najbolja selekcija njihovih rolnica i nigirija.
5. Sushi XO
Probajte najlepše ukuse japanske kuhinje, pripremljene po najboljoj recepturi.
Njihova tehnologija pripremanja hrane nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Sushi XO
se nalazi u ulici Jurija Gagarina 14d, a vi obavezno morate probati njihove japanske
specijalitete.
Tags:
Kategorije
Najčitaniji postovi
Najbolji bazeni u Beogradu i okolini 10 najboljih po našem izboru!
јул 2nd, 2023
Opustite se i uživajte ovog leta pored bazena Ima li nečeg privlačnijeg […] Read More
Top 5 second hand prodavnica u Beogradu
април 25th, 2023
Kultura kupovine u second hand prodavnicama Sjajan je osećaj kupovati iz druge […] Read More
Najbolji koktel barovi u Beogradu: Top 7 po našem izboru!
јун 5th, 2023
Šta koktel čini tako privlačnim pićem? Danas postoji neverovatno bogat izbor koktela, […] Read More
Top 7 pljeskavica u Beogradu po našem izboru
октобар 17th, 2023
U potrazi za dobrom pljeskavicom u Beogradu Na pitanje koja je najpopularnija […] Read More
Ostavite komentar