Почетак > Grad Beograd > Top 7 pljeskavica u Beogradu po našem izboru
Top 7 pljeskavica u Beogradu po našem izboru
- By Vladimir Ilic
- октобар 17th, 2023
- Grad Beograd Restorani Beograd
- 0 comments
U potrazi za dobrom pljeskavicom u Beogradu
Na pitanje koja je najpopularnija vrsta brze hrane u Beogradu, većina će odabrati
pljeskavicu i to sa dobrim razlogom! Ovo je fenomenalno i ukusno jelo kada je
spremljeno kako treba, vrlo praktično za poneti i može se jesti usput, a vrlo je
zasitno. Sveža zemička, bogati prilozi od pikantnog luka, hrskave salate i kremastog
sira ili aromatičnih soseva samo predstavljaju dodatnu vrednost. Nabitnije je u
svemu meso, koje mora biti izuzetno sveže, proverenog kvaliteta i spremljeno na
roštilju. Pravi kuvari biraju određene komade mesa koji vezuju tkiva, daju pljeskavici
sočnost i neverovatan ukus, tako da ne moraju da dodaju nikakve pojačivače ukusa,
dovoljni su so i biber.
Već znamo da je Beograd jedna gastronomska metropola, u kojoj možete naći sve
što poželite. U njemu je obilje neverovatnih, autentičnih restorana, u kome možete
uživati u nesvakidašnjim jelima. Ipak, najteže je odoleti čarobnom mirisu dimljenog
mesa koje dolazi sa roštilja iza svakog ćoška ovog grada. Ovi mirisi dopiru iz malih
kioska koji deluju neugledno, ali je hrana koju vam daju božanstvena i nezaboravna.
Upravo smo bili u potrazi za takvom pljeskavicom, koju serviraju fast food-ovi u
Beogradu i dajemo vam listu najboljih.
Zašto je pljeskavica najpopularnije jelo u Beogradu?
Pljeskavica je postala deo bogate srpske kulturne i gastronomske tradicije. Priprema
i konzumacija pljeskavice datiraju unazad nekoliko decenija, a u pitanju je ukusna i
pristupačna hrana. Kombinacija mesa (obično junećeg, svinjskog ili mešanog) s
bazičnim začinima ima bogat ukus. Pljeskavica se često poslužuje u somunu ili
lepinji s raznim prilozima kao što su luk, kajmak, pavlaka, sprski kavijar-ajvar,
čuvena urnebes salata ili razno povrće.
Pljeskavica je brza hrana koja se lako priprema i poslužuje, što je čini pogodnom za
ljude koji žive u brzom tempu i nemaju puno vremena za pripremu obroka.
Kako se sprema dobra pljeskavica?
Priprema dobre pljeskavice zahteva na prvom mestu odabir kvalitetnih sastojaka i
veliku pažnju prema detaljima. Treba odabrati kvalitetne parčiće mesa, najbolje
junećeg, a neki vole mešavinu svinjskog i junećeg mesa. Od začina su poželjni samo
so i biber, kako bi ukus pravog mesa došao do izražaja.
Ključ uspešno napravljene pljeskavice je u dobrom roštilju i majstoru za roštilj! Roštilj
je odličan način za pripremu ukusnih pljeskavica jer dodaje specifičan dimni ukus i
hrskavu teksturu. On treba da je zagrejan na određenoj temperaturi, a može se
koristiti drveni ugalj ili brikete koji daju dodatni dimni ukus. Rešetka mora da bude
propisna, čista i nauljena što sprečava da se meso lepi za nju. Mora se kontrolisati
temperatura roštilja i paziti da pljeskavice ne izgore. U mnogim mestima se za
proveru pečenosti koristi termometar za hranu koji proverava unutrašnju temperaturu
mesa, tako da je meso gotovo kada dostigne temperaturu od 70 stepeni.
Pljeskavica se služi u lepinji ili somunu, koji treba da budu sveži, a neki vole da se
oni malo ispeku na roštilju i tako dobiju aromu dima. Mnogo je salata i njihovih
kombinacija koje mogu obogatiti vašu pljeskavicu. Osnovni su luk i ljuta tucana
paprika, a mnogi vole sveže sezonske salate, turšiju, ajvar i krastavčiće u zimskim
mesecima, ljutenicu koja daje pikantnost, urnebes, kajmak, pavlaku i zanimljive
kremaste soseve.
Poreklo pljeskavice
Stručnjaci nisu sasvim sigurni odakle pljeskavica i kako je nastala, pa postoji
nekoliko teorija o tome odakle potiče. Pljeskavica je popularno jelo u Balkanskim
zemljama, a jedna od najrasprostranjenijih teorija tvrdi da pljeskavica potiče iz turske
kuhinje, posebno od turskog jela poznatog kao köfte. Tokom Osmanskog carstva,
ovo jelo se proširilo na Balkan i prilagođeno je lokalnim ukusima i običajima. Druga
teorija sugeriše da pljeskavica ima duboko ukorenjeno balkansko poreklo, te da je
oduvek bila deo kulinarske tradicije u regionu. Postoji i tvrdnja da pljeskavica može
poticati iz indijske kuhinje, s obzirom na sličnosti između pljeskavice i izvesnih
indijskih jela.
Ne postoji definitivan dokaz o tačnom poreklu pljeskavice, ali je sigurno da je postala
neodvojivi deo balkanske kulinarske baštine. Bez obzira na poreklo, pljeskavica je
postala omiljena i popularna hrana u regionu i širom sveta.
Najbolja pljeskavica u Beogradu
Uvreženo je mišljenje kako je jug Srbije specijalizovan za srpski roštilj i kako nema
dobre pljeskavice u drugim krajevima naše zemlje. Međutim, ta predrasuda se ruši
kada probate neku od pljeskavica sa naše liste. Ukusi su različiti, a naš izbor je
veliki. Ako već nemate, nađite svoju omiljenu, sa najdražim prilozima. Prepustite se
najprepoznatljivijem srpskom jelu, koje obara sa nogu strance i postaje i njima
omiljena hrana sa ovih prostora.
1. Prava pljeskavica
Prava pljeskavica je zaista kultno mesto u Beogradu i prepoznatljivo po kvalitetnoj
pljeskavici, koja je spremljena bez kompromisa. Gazda Mile, koji je ikona fast food-
ova i o kome je snimljeno mnogo emisija, propagirao je pljekaskavicu koja se pravi
isključivo od probranih komada mesa i služi se u lepinji bez priloga. Ako ste ljubitelji
mesa i uživate u njemu bez dodatka koji mogu uticati na njegov ukus, onda ste na
pravo mestu. Pljeskavicu dobijate u somunu, a možete staviti malo luka i tucane
paprike. Adresa na kojoj se nalazi Prava pljeska je Takovska i mada u njoj više ne
radi Mile, sačuvan je njegov recept i prava pljeskavica se pravi sa mnogo ljubavi.
2. Mara
Mara je roštilj sa dugogodišnjom tradicijom i po mnogima je najbolji u gradu. Nalaze
se u Novopazarskoj 14 i preporučujemo njihovu pljeskavicu sa sirom i jajetom.
Njihova pljeskavica se služi u lepinji i imaju odlične dodatke i priloge.
3. Paprika
U ulici Vojislava Ilića 80 nalazi se manje poznat fast food Paprika, u kome morate
probati pljeskavicu. Gurmanska pljeskavica se služi u dobrom somunu sa mnogo
paprike i sira i odličnog je ukusa. Ovaj porodični fast food restoran definitivno
zavređuje pažnju gurmana i polako nalazi svoje mesto u gastronomskoj ponudi
Beograda. Mada u njihovoj ponudi stoji i giros i pica, ipak je pljeskavica ono zbog
čega treba da ih posetite.
4. Lesko žar
Na tri lokacije u Beogradu se nalazi roštiljnica Lesko žar, poznata po velikom izboru
vrste roštilja i prilozima. Njihov somun se topi, pljeskavica je od čistog junećeg mesa,
a prilozi bogati i sveži.
5. Ćirino drvce
Ćirino drvce se nalazi u Zemunu, u Goce Delćeva 11a. Grill Ćirino drvce razlikuje se
od drugih pre svega po kvalitetu mesa, a zatim i po načinu pripreme mesa za roštilj.
Za izradu ćevap mase i mase za pljeskavice koriste najkvalitetnije meso od prednjeg
dela bika, u koje se dodaje samo 2% soli. Njihovo meso ne sadrži aditive niti bilo
kakve veštačke dodatke. Pocedura pripreme mesa traje tri dana jer tako nalaže
receptura stara preko 80 godina.
6. Slast i mast
Slast i mast je je relativno mlada porodična firma, osnovana u februaru 2019. godine.
Ovde možete probati palačinke, sendviče i pice, ali ste na prvom mestu ovde zbog
pljeskavice. Ona je napravljena od svežih i proverenih sirovina, a možete doći ovde
svakog dana od 8 do 23h i uveriti se u to.
7. Stepin vajat Autokomanda
Postoji verovanje da je nema osobe sa Voždovca ili iz okoline, a da nije probala
njihovu pljeskavicu. Ovo je omiljeno mesto u kraju, hrana je odlična, osoblje je
izuzetno ljubazno, a gurmanska pljeskavica je naročito sočna i ukusna.
Kategorije
Najčitaniji postovi
Najbolji bazeni u Beogradu i okolini 10 najboljih po našem izboru!
јул 2nd, 2023
Opustite se i uživajte ovog leta pored bazena Ima li nečeg privlačnijeg […] Read More
Top 5 second hand prodavnica u Beogradu
април 25th, 2023
Kultura kupovine u second hand prodavnicama Sjajan je osećaj kupovati iz druge […] Read More
Najbolji koktel barovi u Beogradu: Top 7 po našem izboru!
јун 5th, 2023
Šta koktel čini tako privlačnim pićem? Danas postoji neverovatno bogat izbor koktela, […] Read More
Top 7 pljeskavica u Beogradu po našem izboru
октобар 17th, 2023
U potrazi za dobrom pljeskavicom u Beogradu Na pitanje koja je najpopularnija […] Read More
Ostavite komentar