Početak > Restorani Beograd > Kineski restorani u krugu dvojke u Beogradu
Kineski restorani u krugu dvojke u Beogradu
- By Vladimir Ilic
- maj 13th, 2023
- Restorani Beograd
- 0 comments
Zašto je kineska hrana jako popularna u svetu?
Kineska kuhinja ima izuzetno dugu istoriju. Za njenu tradiciju mnogi istoričari vezuju nastanak testenine, tj. paste. Dugačka je debata između onih koji tvrde da su špagete iz Kine, nasuprot onima koji kažu da je njena kolevka Italija. Pristalice ove teorije da su špagete nastale u Kini se oslanjanju na istoriju i geografiju. Istraživaći koji su poreklom iz Evrope pošli su u Aziju na ekspediciju i kući su doneli testeninu, koju su prilagodili svom podneblju.
Kineska hrana je vrlo zdrava jer je poznata po upotrebi svežeg povrća i sastojaka koji sadrže mali procenat masti. To je jedan od razloga što je kineska hrana dobar izbor onim ljudima koji vode računa o svojoj ishrani i žele da se hrane zdravo.
Kineska kuhinja nudi širok izbor okusa, od slatkog i kiselog do izuzetno začinjenog i slanog. Kineski kuvari koriste različite kombinacije začina i sastojaka kako bi postigli široku lepezu divnih ukusa. Zbog svojih bogatih sosova jakih mirisa, prelepih aroma i čarobnih spojeva naizgled nespojivih namirnica, kineska hrana je omiljena svima koji su u večitoj potrazi za novim ukusima.
Jela iz ove kuhinje su pristupačna većini ljudi i često se nudi u restoranima brze hrane, što je čini lako dostupnom. Popularnost širom sveta kineska kuhinja duguje i uticaju globalizacije, budući da se kineski restorani i prehrambeni proizvodi mogu naći u većini gradova u svetu. Kineska hrana može biti naročiti izazov onima koji uživaju u istraživanju različitih kultura, budući da je jako raznovrsna i različita u drugim regionima ove velike zemlje.
Kineska hrana je izuzetno zdrava
Važno je napomenuti da, kao i kod svake vrste hrane, kineska hrana može sadržati velike količine soli, šećera i zasićenih masti u nekim jelima. Zbog toga je značajno birati jela s umerenim unosom tih sastojaka i paziti na raznolikost i uravnoteženost prehrane.
Kineska hrana uključuje mnogo svežeg povrća, voća, žitarica i proteinskih izvora, što može pružiti bogat izvor hranjivih materija poput vitamina, minerala i vlakana. Ona ima tradicionalno nizak nivo zasićenih masti, što je važno za održavanje kardiovaskularnog sistema.
Mnogi kineski restorani nude vegetarijanske i veganske opcije, što može biti korisno za one koji su na dijeti ili poštuju izvesne prehrambene restrikcije.
Koje je vaše omiljeno kinesko jelo?
Kineska kuhinja je jedna od najpopularnijih svetskih kuhinja i mnoga njena jela su čuvena u celom svetu. Jeste li probali piletinu kung pao? Ovo jelo se sastoji od komada piletine sa kikirikijem, povrćem i začinima, a popularno je zbog svoje slatko-ljute arome. Pekinška patka je omiljeno jelo iz Pekinga, koje se sastoji od hrskave patke sa koricom i tankim palačinkama, povrćem i umakom od soje.
Čungking piletina se sastoji od komada piletine sa kikirikijem, povrćem i začinima, i obično se služi sa rižom. Vonton supa je tradicionalna kineska supa sa punjenim vontonima (testo od jaja, oblikovano u male paketiće), povrćem i začinima.
Dumplings su jelo koje se sastoji od tankog sloja testa napunjenog nadevom, koji se oblikuje u male kuglice ili paketiće. Dumplings se mogu praviti od različitih vrsta testa i nadeva, što znači da postoji mnogo varijacija ovog jela širom sveta. U kineskoj kuhinji, popularni nadevi uključuju svinjsko i goveđe meso, kozice, povrće (kao što su pečurke, bambus ili vodeni luk), arome poput đumbira i začina poput soja sosa. Dumplings se često poslužuju sa različitim umacima ili sosovima, kao što su soja sos, sirće, susamovo ulje, ljuta paprika ili kikiriki sos.
Mnogima je dim sum omiljeno kinesko jelo. U pitanju su mali, ukusni zalogaji koji se služe u korpici od bambusa, a nadevi mogu biti različiti i uključuju kombinacije mesa (poput svinjetine, piletine ili rakova), povrća (kao što su kineski kupus, bambus, gljive) i začina.
Naročit doživljaj u poseti kineskom restoranu predstavlja otvaranje kolačića sudbine, koji se poslužuje nakon obroka. To je mali kolač napravljen od brašna, šećera, jaja, maslaca i arome vanile. U unutrašnjosti kolača se nalazi papirić na kojem je ispisana poruka ili proročanstvo. Kineski kolačić sudbine ima dugu istoriju i tradiciju u Kini, a smatra se da su nastali u gradu San Francisku u Sjedinjenim Državama tokom 19. veka, kada su kineski imigranti počeli da prave kolačiće za zapadnjačke kupce.
Koji su najbolji kineski restorani u srcu Beograda?
Kineska kuhinja se odlično pozicionirala na mapi naše zemlje i Beograda. Veliki je izbor restorana u kome možete uživati u kineskim specijalitetima, a mi vam nudimo najboljih 5, smeštenih u samom srcu naše prestonice.
-
K24
Restoran K24 se nalazi na Bulevaru despota Stefana 115 u Starom gradu. Nudi veliki izbor prolećnih rolnica, dosta salata, morskih plodova i jela bez mesa. Rade dostavu i moguće je online poručivanje. Najpopularnija jela su piletina u slatko-kiselo-ljutom sečuan sosu ili hrskava u sosu po želji i teletina u sečuan sosu
Ovaj restoran služi hranu koja je spoj nespojivih ukusa. U restoranu K2 hranu pripremaju majsori kineske kuhinje po tradicionalnoj recepturi sa originalnim začinima i svežim namirnicama, ali sve je to prilagođeno ukusima ovog podneblja. Ovde se hrana kratko termički obrađuje i na taj način se čuvaju vitamini i hranljive vrednosti namirnica. U njoj nema štetnih zasićenih masti i šećera. Meni se sastoji od preko 90 jela i obuhvata dobro poznate specijalitete kineske kuhinje.
-
YXlanzh
Restoran YXlanzh se nalazi u Jug Bogdanovoj ulici broj 6 i nudi tradicionalne specijalitete jugozapadne kuhinje. U ponudi imaju mnogo jela sa pirinčem i nudle. Ponose se prženim nudlama sa piletinom ili junetinom i začinjenim prženim rezancima i piletinom sa pirinčem i kikirikijem. Njihovo radno vreme je od 10 do 22 sata. Mušterije im se stalno vraćaju jer opisuju njihova jela i objekat kao autentične kineske.
-
Good appetite
Restoran Good apetite radi od od 9:30 do 22, izuzev nedeljom kad su otvoreni od 10. Nalaze se u ulici Kralja Milana 6a. Kuriozitet ovog restorana je što su na kineskom jeziku ispisani meni i njihov sajt, što može biti zanimljivo poštovaocima njihove kulture. Ovde možete dobiti malu i veliku porciju kineskog jela. Mala se sastoji od 1 priloga i 2 jela, velika od 1 priloga i 3 jela. Usluga je jako brza, a hrana uvek sveža. Salatu od algi, pohovan sladoled i i teletina morate probati.
-
Chuan Chuan Xiang
Restoran Chuan Chuan Xiang se nalazi u ulici Braće Jugovića 16. Otvoreni su od 12 do 22, vikendom od 11 do 21. Njihova supa sa nudlama i pirinač sa morskim plodovima su odlični, ali su najpopularniji po jelu dumplings. Ovde se one služe kuvane na pari ili pržene, mesne i vegetarijanske. Možete ih dobiti sveže spremljene, ali i pazariti u smrznutom obliku i pripremati u svom domu. Atmosfera je vrlo topla i prijatna, a ljubimci su dobro došli.
-
Asian cooking soya sos
Restoran Asian cooking soya sos je otvoren u ulici Kraljice Marije 39. Rade od 10 do ponoći, izuzev nedelje kada su otvoreni od 12. Neizostavno morate probati svinjetinu sa povrćem i bademom u soja sosu ili sa šitaki pečurkama i pohovane lignje i račiće, ako preferirate ove morske plodove u hrskavom obliku.
Kategorije
Najčitaniji postovi
Najbolji bazeni u Beogradu i okolini 10 najboljih po našem izboru!
jul 2nd, 2023
Opustite se i uživajte ovog leta pored bazena Ima li nečeg privlačnijeg […] Read More
Top 5 second hand prodavnica u Beogradu
april 25th, 2023
Kultura kupovine u second hand prodavnicama Sjajan je osećaj kupovati iz druge […] Read More
Najbolji koktel barovi u Beogradu: Top 7 po našem izboru!
jun 5th, 2023
Šta koktel čini tako privlačnim pićem? Danas postoji neverovatno bogat izbor koktela, […] Read More
Top 7 pljeskavica u Beogradu po našem izboru
oktobar 17th, 2023
U potrazi za dobrom pljeskavicom u Beogradu Na pitanje koja je najpopularnija […] Read More
Ostavite komentar