Почетак > Restorani Beograd > Komplet lepinja: Najbolji doručak na svetu na 4 lokacije u Beogradu
Komplet lepinja: Najbolji doručak na svetu na 4 lokacije u Beogradu
- By Vladimir Ilic
- децембар 15th, 2023
- Restorani Beograd
- 0 comments
Taste Atlas kaže da je komplet lepinja najbolja ideja na svetu za zasitan i kvalitetan doručak
Doručak je najbitniji obrok u toku dana. Za neke ljude, užitak doručka može biti u jednostavnom, ali ukusnom obroku koji im pruža dovoljno energije za početak dana. Drugi uživaju u dužem i opuštenijem doručku, možda uz omiljenu knjigu ili muziku.
Kvalitetni sastojci mogu poboljšati vaše uživanje u doručku, pa mnogi obožavaju sveže voće i organske proizvode. Međutim, na ovim prostorima je doručak obiman i kaloričan, zasitan i predstavlja pravo hedonističko zadovoljstvo. Ispržena jaja, domaća slanina, ukusan sir, hrskava lepinja, vruć burek, samo su neki predloga za vaše jutarnje zadovoljstvo. Postoji jedan specijalitet, koji izvorno potiče iz zapadnih delova Srbije, a omiljen je širom naše zemlje među onima koji su pravi gurmani. U pitanju je komplet lepinja, koja nam dolazi iz Užica. Komplet lepinja je dobila priznanje od međunarodno priznatog sajta za ocenjivanje hrane, Taste Atlasa, za jedan od najboljih doručaka na svetu.
Taste Atlas kaže da ovaj obrok čine tradicionalni somun (lepinja), presečena na pola, namazana kajmakom i prelivena jajetom, gde je sve kratko pečeno i preliveno pretopom od pečenja. Komplet lepinja je nastala u Užicu pre Drugog svetskog rata, čemu svedoči i zvanična registracija imena od strane Dragana Lazića, vlasnika pekare Kod Šuljage u Užicu. Pored komplet lepinje, svoje mesto na ovoj listi najboljeg doručka na svetu našli su i naši burek sa sirom i gibanica.
Šta je Taste Atlas?
Taste Atlas ima veliki kredibilitet među gurmanima i predstavlja svojevrsni atlas tradicionalnih jela, lokalnih sastojaka i autentičnih restorana. U pitanju je iskustveni turistički onlajn vodič za tradicionalnu hranu koji objedinjuje autentične recepte, kritike hrane i istraživačke članke o popularnim sastojcima i jelima. Ovde možete naći interaktivnu globalnu mapu hrane i sadrži listu od skoro autentičnih 10000 jela i pića, kao i 9000 restorana.
Taste Atlas je osnovan pre desetak godina od strane Matije Babića, priznatog hrvatskog novinara i dobitnik je mnogih značajnih priznanja i nagrada. Sajt koristi recenzije i preporuke profesionalaca u gastronomiji i kritike priznatih kritičara, umesto sadržaja koji generišu korisnici, navodeći kao glavni razlog pouzdanost. Da bi ispunio svoju misiju očuvanja tradicionalnih recepata i promovisanja autentičnih restorana i izvornih sastojaka, mali tim od 30 autora sprovodi rigorozno istraživanje. Ovo se radi korišćenjem svih dostupnih izvora i kriterijuma, uključujući spominjanje članaka, recenzije, popularnost Google pretrage, kao i relevantne sertifikate, kao što su programi ishrane EU, nematerijalno kulturno nasleđe Uneska i Kovčeg ukusa.
Istorija komplet lepinje
Komplet lepinja je obrok koji nam dolazi iz zapadnih krajeva Srbije i ima tradiciju dugu skoro šezdeset godina. U hronikama Užica dosta puta je zabeleženo da su pekar Radomir Šuljagić i njegov šegrt Milan Lazić, šezdesetih prošlog veka, na vrhu opsekli omanju tanjušnu pogaču, njenu unutrašnjost namazali starim kajmakom i preko nje razmutili jaje, a onda je na drvenoj lopati gurnuli u pećnicu, kraj vatre na bukovim drvima, i ostavili da se zarumeni.
Komplet lepinja je vremenom postala popularna u svim restoranima Užica i postala je povod da se poseti ovaj grad. Mnogi u komplet lepinju stavljaju sastojke koji nisu bili tu po originalnoj recepturi, pa u nekim ugostiteljskim objektima možete uživati u pršuti u komplet lepinji ili u onoj prelivenoj samo jednoj vrsti pretopa. Mada ne postoji pravilo kako se jede komplet lepinja, mnogima je omiljeno da skinu tzv. poklopac i umaču ga u sos od jaja i pretopa, a onda krenu na donji deo lepinje. Legenda kaže da se u ovoj pekari zasebno prodavala lepinja sa kajmakom, jaje i pretop, dok jedna mušterija jednog dana nije zatražila sve sastojke umešane u jedno jelo.
Tamo gde je i nastala, lepinja je ista kao i pre šest decenija. I dalje se peče u starinskoj zidanoj peći i zato svi ovaj specijalitet poistovećuju sa najstarijom pekarom u gradu, jednom radnjom u naselju Megdan koja čuva uspomenu na stari zanatski kvart.
Najbolja komplet lepinja u Beogradu
Mada je komplet lepinja autohtono srpsko jelo koje potiče iz Užica, možete u njemu uživati u svim krajevima naše lepe zemlje. Beograd se može pohvaliti ogromnim brojem vrhunskih ugostiteljskih objekata, u kojima se možete sa podjednakim zadovoljstvom prepustiti brzoj hrani ili ekskluzivnim jelima. Komplet lepinja je jelo koje pričinjava vrhunski gušt i jedinstvenim ukusom može da parira mnogim svetskim specijalitetima. Uostalom, najnovije priznanje Taste Atlas i svedoči o kvalitetu komplet lepinje. Dajemo vam spisak lokala u kojima možete probati komplet lepinju koja će biti dobra kao da je iz Užica, a ako ste u potrazi za proverenim smeštajem u Beogradu, pogledajte ponudu stanova na dan na našem sajtu.
-
Skver picerija
Iz Picerije Skver su jako ponosni na svoju hranu. Vode računa o onome što ulazi u njihovu kuhinju i na ono što izlazi iz nje. Sve počinje od namirnica – uvek jednostavne i dobro pripremljene, a završava se furunom. Ovde koriste jedino Divela brašno i testenine jer smatraju da su najbolje. Njihov pristup je jednostavan – originalna i tradicionalna priprema hrane , što se na kraju može i osetiti.
Picerija Skver se može pohvaliti vrhunskim picama, ali nas interesuju komplet lepinje, po kojima su oni poznati. Ovde možete dobiti orginalnu verziju užičke komplet lepinje i njenu modifikaciju sa pršutom. Nalaze se u Venizelusovoj ulici 14, a rade dostavu radnim danima i subotom od 10 do 3 izjutra, nedeljom do 14 sati.
-
Čobanov odmor
Sa srpskih livada dolaze proizvodi koji su preteča naše današnje brze hrane. Nekada su čobani nosili sa sobom obrok koji je održavao snagu celog dana, bio je ukusan i zdrav, a lako se spremao. Čobani su provodili vreme do zalaska sunca u prirodi i sa sobom su nosili lepinju prematanu kajmakom i obogaćenu pretopom. Čobanov odmor se trudi da u Beogradu afirmiše autentičnu srpsku brzu hranu i tradicionalne proizvode. U ovom restoranu u ulici Vojvode Šupljikca 32 možete uživati u seoskom ambijentu zapadne Srbije, a njihova hrana vam je dostupna i putem dostave u svim delovima Beograda.
-
Perfetto
Perfetto pizza je jedna od prvih picerija sa dostavom na Novom Beogradu. Nalazi se u delu Novog Beograda u sklopu tržnog centra Piramida. Ovde možete naručiti fenomenlanu picu, ali i veliki izbor sendviča u lepinji i kifli, i kolača. Saznajte po čemu je Perfetto picerija drugačija od drugih i probajte različite varijante ukusnog obroka-užičku ili zlatiborsku lepinju.
-
Mezetluk
Mezetluk je specijalizovana radnja za prodaju domaćih proizvoda iz jugozapadne Srbije. Pored domaće pršute, slanine, kobasica, kulena, čvaraka i drugih mesnih delikatesa u ponudi imaju sireve, džemove i zimnicu. Ovde možete probati naširoko poznato čačansko pečenje i užičku komplet lepinju. Mezeltuk prodavnicu možete naći u ulici Vojvode Stepe 194, a komplet lepinju, kao i ostale njihove proizvode, možete naručiti putem interneta.
Tags:
Kategorije
Najčitaniji postovi
Najbolji bazeni u Beogradu i okolini 10 najboljih po našem izboru!
јул 2nd, 2023
Opustite se i uživajte ovog leta pored bazena Ima li nečeg privlačnijeg […] Read More
Top 5 second hand prodavnica u Beogradu
април 25th, 2023
Kultura kupovine u second hand prodavnicama Sjajan je osećaj kupovati iz druge […] Read More
Najbolji koktel barovi u Beogradu: Top 7 po našem izboru!
јун 5th, 2023
Šta koktel čini tako privlačnim pićem? Danas postoji neverovatno bogat izbor koktela, […] Read More
Top 7 pljeskavica u Beogradu po našem izboru
октобар 17th, 2023
U potrazi za dobrom pljeskavicom u Beogradu Na pitanje koja je najpopularnija […] Read More
Ostavite komentar