Početak > Restorani Beograd > Najbolji rižoto u Beogradu-ukus Italije u svakom zalogaju
Najbolji rižoto u Beogradu-ukus Italije u svakom zalogaju
- By Vladimir Ilic
- april 24th, 2024
- Restorani Beograd
- 0 comments
Rižoto je sve više tražen u Beogradu
Beograd je grad u kome možete pronaći sve moguće vrste hrane. Od nacionalne
kuhinje i domaćih jela koja vas podsećaju na detinjstvo, do zanimljive hrane koja vas
asocira na egzotične destinacije i lepa putovanja, Beograd nudi raznolike delicije.
Ako uživate u italijanskoj hrani, onda je sigurno i rižoto često na vašoj trpezi. U
Beogradu možete pronaći fenomenalne vrste rižotoa, koje će učiniti da se osećate
kao da ste u na nekom proputovanju kroz predele čarobne Italije.
Rižoto se pravi od riže, odnosno pirinča, i ima razne varijacije. U rižoto možete
dodati razne sastojke koji će oplemeniti njegov ukus i dodati dubinu. Osnovna
struktura jela mora biti kremasta. Rižoto je klasično jelo italijanske kuhinje, ali je
popularno širom sveta.
Rižoto-najpopularnije vrste
Budući da je sam rižoto blagog i neutralnog ukusa, koji počiva na maslacu i
osnovnim začinima, možete mu dodati razne vrste mesa ili povrća. U zavisnosti od
vaših preferencija i želja, rižoto može biti i pikantan i krokantan.
Mnogi obožavaju rižoto sa pečurkama. Na početku spremanja rižotoa se sotiraju sve
pečurke koje imate, a bilo bi najbolje da ih ima što više. Šampinjoni, lisičarke,
bukovače i šitake su ono što je popularan izbor, ali svakako da su najpoželjniji
vrganji. Vrganji rižotou dodaju onaj specifičan ukus i miris šume, tako da rižoto dobija
jedan poseban nivo i dubinu.
Ne možete da boravite na moru, a da ne probate rižoto sa plodovima mora. Svežina
morskih plodova je ono što će dati rižotou ukus i miris mora i soli. Lignje, školjke,
rakovi, malo belog vina, belog luka i začina će učiniti da se osećate kao na plaži.
Vegetarijanci preferiraju rižoto sa tikvicama i paradajzom. Mocarela sir i bosiljak su
savršena kombinacija uz dobro izgrilovano ili blago proprženo povrće.
U jesen je rižoto sa bundevom i seckanim orasima fenomenalna ideja. Bundeva je
čarobnog mirisa, a seckani orasi daju rižotou specifičnu strukturu.
Kako je rižoto postao toliko popularan?
Rižoto se pravi tako što se blago proprži pirinač, a onda se polako dodaje temeljac.
Temeljac se bazira na kostima i koštanoj srži, povrću, ribi ili morskim plodovima, a to
sve daje rižotou vrlo dobar i poseban ukus.
Rižoto je izuzetno prilagodljivo jelo koje se može pripremiti s različitim sastojcima,
sezoni ili dostupnosti namirnica. To znači da se može prilagoditi različitim ukusima i
prehrambenim ograničenjima.
Iako priprema rižotoa može zahtevati malo strpljenja, kulinarskog znanja i pažnje,
osnovni postupak pripreme rižota je prilično jednostavan i pristupačan, tako da svako
može biti majstor za rižoto. To ga čini popularnim jelom za pripremu kod kuće.
Poreklo rižotoa
Rižoto je tradicionalno jelo koje potiče iz severne Italije, posebno regija Lombardije,
Veneto i Pijemont. Njegovi koreni sežu duboko u prošlost, a mnogi smatraju da
potiče još iz srednjeg veka. Početni oblici rižota verovatno su bili jednostavne
kombinacije pirinča, vode i začina koji su bili česti u severnoj Italiji.
Međutim, moderni koncept rižota, kakav poznajemo danas, razvio se tokom
vremena. Kritični element u razvoju rižota bio je otkriće posebnih sorti pirinča, poput
arborio, carnaroli i vialone nano, koje su se pokazale izvrsnim za pripremu
kremastog rižota.
Kulinarski razvoj rižotoa takođe je bio podstaknut prisustvom bogatih resursa poput
sira, mesa, morskih plodova i povrća u severnoj Italiji, što je omogućilo raznovrsne
kombinacije sastojaka koje se koriste u pripremi rižotoa.
Danas je rižoto klasično jelo italijanske kuhinje koje je popularno širom sveta. S
raznim regionalnim varijacijama i modernim interpretacijama, rižoto je postao
neizostavan deo međunarodne kulinarske scene.
Saveti i preporuke za dobar rižoto
Najbitnija stavka kod svakog jednostavnog jela su, svakako, namirnice. Kvalitetne i
sveže namirnice su ono što će učiniti da vaš rižoto bude prvoklasan. Za savršeno
kremasti rižoto koristite specijalne sorte pirinča poput arborio, carnaroli ili vialone
nano. Ove vrste sadrže visok procenat skroba koji se oslobađa tokom kuvanja,
dajući rižotu kremastu teksturu.
Dobar temeljac je sledeći u pripremi rižotoa. On može biti povrćni, pileći, riblji i
prilagožava se ukusu vašeg rižotoa. Najbolje je da temeljac bude domaći, a ako
morate, posegnite za kupovnim. Redovno mešanje rižotoa tokom kuvanja je od
izuzetnog značaja za postizanje kremaste teksture.
Nakon što je rižoto skuvan i postigao je željenu teksturu, dodajte maslac i parmezan
ili pekorino sir. To će učiniti vaš rižoto neodoljivim.
Najbolji rižoto u Beogradu
Rižoto je fenomenalan izbor za romantičnu večeru, veseli obrok sa prijateljima ili
jednostavno jelo u kome ćete uživati sami. Međutim, ako nemate vremena da budete
sam svoj majstor ili prosto nemate želje da kuvate, okrenite se profesionalcima.
Dajemo vam listu onih mesta u Beogradu koja će vam isporučiti najbolji rižoto. Ako
dolazite u Beograd i u potrazi ste za idealnim smeštajem, pogledajte ponudu stanova
na dan na našem sajtu.
1. Mama’s bistro
Mama’s bistro je idealno mesto da uz dobar zalogaj uživate u opuštenoj atmosferi.
Nalaze se na Topličinom vencu broj 6 i imaju odlične kritike i preporuke od
renomiranog TasteAtlasa. Mada je ovo jedan prvoklasan restoran u kome možete
uživati u bifteku, salatama i pasti, mi vas pozivamo da se prepustite njihovom
rižotou.
Šumska čarolija se pravi od kraljevskih šampinjona, bukovača, vrganja, Grana
padano sira, rukole, bobičastog voća i devičanskog maslinovog ulja. Šafran rižoto
će vas prosto raspametiti luksuznim aromama šafrana, Grana padano i Brie sira,
domaćim sušenim paradajzom, limunom i uljem od bosiljka.
2. Pijaca
Već pri prvoj poseti će vas Pijaca osvojiti šarmantnom baštom, podjednako toplim i
udobnim enterijerom, a ponajviše specijalitetima internacionalne kuhinje.
U pripremi jela koriste isključivo sveže sastojke najvišeg kvaliteta, a posebnu pažnju
posvećuju detaljima koji doprinose da užitak bude potpun, zadovoljavajući želje i
najzahtevnijih gostiju. U Pijaci možete probati više vrsta rižotoa, ali mi vam
preporučujemo žuti- sa kozicama, tikvicama, belim lukom, belim vinom, parmezanom
i kurkumom. Pijaca se nalazi u Vojvode Dovezenskog 2 i nudi vam fenomenalni ukus
rižotoa.
3. Rižoto bar
Ako ste kod kuće i želite da u toplini svog doma uživate u jelu koju će vam neko
doneti na kućnu adresu, onda vam preporučujemo dostavu hrane i Rižoto bar.
Pikantna Giovana je inetersantna zbog gorgonzola sira i oraha, Matilda zbog tartufa,
a Elisa zbog domaćeg pesto sosa. Uživajte u zdravom rižotou sa spanaćem i
piletinom, a za kraj ostavite sutlijaš sa cimetom.
Tags:
Kategorije
Najčitaniji postovi
Najbolji bazeni u Beogradu i okolini 10 najboljih po našem izboru!
jul 2nd, 2023
Opustite se i uživajte ovog leta pored bazena Ima li nečeg privlačnijeg […] Read More
Top 5 second hand prodavnica u Beogradu
april 25th, 2023
Kultura kupovine u second hand prodavnicama Sjajan je osećaj kupovati iz druge […] Read More
Najbolji koktel barovi u Beogradu: Top 7 po našem izboru!
jun 5th, 2023
Šta koktel čini tako privlačnim pićem? Danas postoji neverovatno bogat izbor koktela, […] Read More
Top 7 pljeskavica u Beogradu po našem izboru
oktobar 17th, 2023
U potrazi za dobrom pljeskavicom u Beogradu Na pitanje koja je najpopularnija […] Read More
Ostavite komentar