Početak > Restorani Beograd > Otkrijte neistražene ukuse – najbolje neobične pice u Beogradu
Otkrijte neistražene ukuse – najbolje neobične pice u Beogradu
- By Vladimir Ilic
- jun 17th, 2024
- Restorani Beograd
- 0 comments
Pica u Beogradu je vrsta umetnosti
Nije teško odgovoriti na pitanje zašto je pica toliko popularna u svim krajevima sveta,
a naročito u Beogradu. U pitanju je vrsta hrane koja se smatra fast foodom, možete
je jesti usput, a možete joj se posvetiti u nekom prefinjenom restoranu ili je naručiti u
svojoj kući. Ona se može smatrati sirotinjskom hranom, budući da se može napraviti
od najosnovnijih sastojaka, ali to ne umanjuje njenu važnost u kulinarskom smislu.
Pravi gurmani će vam reći da je prava pica neka vrsta umetnosti, a to se sve više
postiže u picerijama u Beogradu.
Pica deluje kao da je vrlo jednostavna za pripremu, ali iza toga se kriju godine
majstorstva i izuzetne veštine pica majstora. Pravu i originalnu picu sa tankom
koricom sa vazdušastim krajevima naći će put od porudžbine do vašeg stola za
svega par minuta. Najbolju picu čini dobro testo, ali i dobra kombinacija nadeva.
Sastojci na pici zavise isključivo od vašeg ukusa i preferencija. Neki vole aromatični
paradajz kao osnovu, a drugi prebagavaju da stave pavlaku, pesto ili neki kremasti
sos. Od naizgled jednostavne pice sa svega par sastojaka, do one koja je bogata
interesantnim prelivima, svaka pica ima svoje fanove.
Koja je vaša omiljena pica?
Pica nudi beskrajne mogućnosti kombinovanja sastojaka. Bez obzira na to da li volite
meso, povrće, sir ili čak voće, lako je pronaći ili napraviti picu koja odgovara vašem
ukusu. Kombinacija hrskave korice, bogatog sosa od paradajza i rastopljenog sira je
privlačna gotovo svakome. Picerije se nalaze gotovo na svakom koraku, a pica je
dostupna 24/7.
Postoji mnogo različitih vrsta pice, ali neke su postale posebno popularne širom
sveta zbog svojih jedinstvenih ukusa i kombinacija sastojaka. Klasična italijanska
pica je poznata po čistim ukusima, budući da ima samo paradajz sos, svežu
mocarelu, listove svežeg bosiljka i maslino ulje. Prava pica koja se pravi u Napulju je
zaštićena vrsta, što znači da se priprema po strogo utvrđenim pravilima. Ona
zahteva određenu vrstu paradajza, mocarelu di bufalo, sveži bosiljak i kvalitetno
maslinovo ulje.
U Americi preferiraju picu sa kolutovima pikantne sušene kobasice, a na Havajima
jedu pomalo kontroverznu picu sa ananasom. U nekim krajevima Italije se na picu
stavljaju pečurke ili artičoke, koje će dati predivnu aromu ovom jelu. Italijanska pica
koja kombinuje četiri vrste sira- blagu mocarelu, pikantnu gorgonzolu, parmezan i
rikotu, vrlo je popularna širom sveta. Bogat i kremast ukus čini ovu picu omiljenom
među ljubiteljima sira.
Popularna među ljubiteljima povrća, vegetarijanska pica uključuje razne vrste povrća
kao što su paprike, crni luk, masline, paradajz i spanać.
Kako je nastala pica?
Pica, jedno od najomiljenijih jela širom sveta, potiče iz Italije, tačnije iz Napulja. Njeni
koreni sežu do drevnih civilizacija koje su na hlebu pekle jednostavne prelive, ali
prava pica kakvu poznajemo danas razvila se tek u 18. veku.
Prva moderna pica, Margarita, nastala je 1889. godine kada je pekar Rafael
Esposito iz Napulja pripremio jelo u čast kraljice Margarite od Savojske. Koristeći
paradajz, mocarelu i bosiljak, stvorio je picu u bojama italijanske zastave. Ovaj
jednostavan, ali ukusan spoj sastojaka, ubrzo je osvojio srca mnogih.
Od tada, pica se proširila po celom svetu, adaptirajući se različitim kulturama i
ukusima. Svaka regija ima svoje varijacije, od tankih i hrskavih korica u Rimu, do
debelih i bogato nadevenih čikaških pica. Bez obzira na razlike, suština pice ostaje
ista – ukusna, jednostavna i savršena za deljenje sa drugima.
Da li ste probali?
Pica je vrlo inspirativno jelo jer testo možete staviti sve što vam padne na pamet i
napraviti neverovatnu simbiozu ukusa i tektura. Mnogi na picu sa sirom obavezno
stavljaju pomalo hrskave orahe kao opozit njenoj kremastoj strukturi. Raskošni tartufi
su, možda, najskuplji dodatak pici na svetu i dolaze u varijanti belog i crnog tartufa.
Maslinovo ulje se često obogaćuje belim lukom i ruzmarinom kako bi se poboljšao
njegov ukus, a neki preferiraju i majonez od belog luka na pici.
U Japanu je popularna pica sa morskim plodovima. Posebno je zanimljiva pica sa
lignjama koja se preliva majonezom i posipa sušenim algama.
Šveđani su poznati po svojoj kreativnosti kada je reč o picama. Jedan od neobičnih
primera je pica sa bananama, koja se kombinuje sa kari začinom i piletinom. U
nekim nordijskim zemljama popularne su pice sa fermentisanim ribama poput
haringe ili lososa. Ove pice imaju snažan i specifičan ukus koji je omiljen među
lokalnim stanovništvom.
U Argentini se može pronaći pica sa prelivom od zelene salate i pavlake. Ovaj
osvežavajući preliv dodaje se nakon pečenja, što pici daje poseban ukus i teksturu.
Brazilska dezert pica je prava poslastica za ljubitelje slatkiša. Ova pica se pravi sa
tankom koricom, preliva se čokoladnim kremom, a često se dodaju i jagode, kikiriki ili
komadići banana.
Najbolje neobične pice u Beogradu
1. Lemon chilli
Splav Lemon chilli se nalazi na Zemnuskom keju, a čuven je po prijatnoj atmosferi i
izuzetnoj hrani. Mnogima je ovo omiljeno mesto za opuštanje zbog dobre muzike i
više nego ljubaznog osoblja. Pica im se s pravom zove šampionska i zaista joj niko
ne može odoleti. Ona je sa pršutom, straćatelom, bosiljkom i čerijem.
2. La familia
Ova šarmantna picerija smeštena je u srcu Beograda, gde se bogata tradicija prave
napolitanske pice susreće s esencijom porodičnih veza. La Familia nije samo mesto
za uživanje u izuzetnim picama, to je doživljaj koji zrači toplinom i bliskošću pravog
porodičnog okupljanja. U La Familiji veruju u moć deljenja trenutaka za stolom, poput
porodice Korleone u Kumu. Njihov meni prikazuje primamljiv izbor napolitanskih
pica, svaka ručno izrađena s ljubavlju i preciznošću. Kum je njihov specijalitet kuće,
a pravi se sa belim tartufima i njihovim kremom i mocarelom.
3. Figo
Picerija Figo je vrlo brzo nakon otvaranja stekla veliku popularnost. Prostor Paliluske
pijace daje Figu dodatni šmek, a baza je kvalitetna i ukusna pica, kao i dobra
energija zaposlenih i gostiju. Figo picerija ima na svom meniju posebnu picu. Srbica
se sastoji od ćevapa, urnebesa i crvenog luka, a oduševiće vas punoćom ovih
ukusa.
4. Bosiljak
U ulici Bežanijskoj nalazi se sve više popularna picerija Bosiljak, koja će vas
oduševiti kvalitetom svoje pice. preporučujemo vam da svakako probate klasičnu
picu, ali i neke malo drugačije. Mille rose pica ima blagi sir, mocarelu, gorgonzolu,
provalone, šareni biber, pršutu i paradajz sušen na suncu.
5. Crazy pizza
Poslednja pica se čeka, naime, u pitanju je najava otvaranja restorana Crazy pizza.
Ovo je lanac restorana Flavija Brijatorea koji stoji iza ugostiteljskih brendova Twiga,
Cowa i Crazy Pizza. Restoran će se u prestonici nalaziti u Beogradu na vodi, tačnije
u okviru tržnog centra Galerija.
Crazy Pizza gostima nudi autentične pice, sa tankim testom napravljenim bez
kvasca i isto tako tankom koricom, konvencionalnim ili ludim nadevima poput pice
premazane pastom od tartufa. Sigurni smo da će ime restorana opravdati reputaciju.
Tags:
Kategorije
Najčitaniji postovi
Najbolji bazeni u Beogradu i okolini 10 najboljih po našem izboru!
jul 2nd, 2023
Opustite se i uživajte ovog leta pored bazena Ima li nečeg privlačnijeg […] Read More
Top 5 second hand prodavnica u Beogradu
april 25th, 2023
Kultura kupovine u second hand prodavnicama Sjajan je osećaj kupovati iz druge […] Read More
Najbolji koktel barovi u Beogradu: Top 7 po našem izboru!
jun 5th, 2023
Šta koktel čini tako privlačnim pićem? Danas postoji neverovatno bogat izbor koktela, […] Read More
Top 7 pljeskavica u Beogradu po našem izboru
oktobar 17th, 2023
U potrazi za dobrom pljeskavicom u Beogradu Na pitanje koja je najpopularnija […] Read More
Ostavite komentar