Uloguj se Registruj se

Advertise the apartment

Vodič za Izdavanje Stanova

Da li je izdavanje stanova na dan zaista tako unosan biznis? Da li je zarada veća od mesečne rente? Koliki su troškovi?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja u vezi koncepta izdavanja na dan, daćemo u narednom tekstu.

Iza portala Stannadanbeograd.rs stoji tim ljudi, sa višegodišnjim iskustvom u ovoj oblasti. Ovaj vodič je kreiran u cilju informisanja zainteresovanih vlasnika stanova, da uz našu podršku, rentu svog stana pretvore u biznis.

Oglasi Stan

Vodič za Izdavanje Stanova

Krenućemo zajedno, da korak po korak, vašu ideju o izdavanju na dan, dovedemo do realizacije. Svaki početak je težak, zato treba poslušati savete onih, koji su realizovali stotinu ovakvih projekata. Prvi korak, kako da:

Počnete sa sopstvenim biznisom

Koje su neophodne informacije za sam početak? Kako opremiti stan u skladu sa ciljnom grupom gostiju?

Privučete što veći broj gostiju

Da li na početku bolje promotivnim cenama animirati što veći broj gostiju ili strpljivo čekati željenu ciljnu grupu gostiju?

Povećate svoju zaradu

Kako odrediti odgovarajuću cenu noćenja? Kada počinje sezona? Koji su to periodi godine, kada je veća potražnja? Kada su uvećane cene noćenja, a kada treba forsirati akcije i sniženja?

Šta Vas očekuje u vodiču?

Vodič objašnjava teme, koje su vezane za izdavanje stana na dan. Čitav koncept je podeljen na 9 tema.

 

1.Uvod

Kako započeti proces izdavanja stana na dan od opremanja, preko oglašavanja i saradnje sa agencijama, pa do prijema gostiju. Sav ovaj proces, takođe prate određene zakonske regulative.

2.Već posedujete stan ili želite da reizdajete stan koji ste zakupili

Ukoliko već posedujete stan, koji želite da izdajete na dan, bitno je da ga u startu prilagodite ovakvom korišćenju. Pored estetskog prilagođavanja, treba razmišljati i o funkcionalnosti. Koliko god da želite da budete inovativni i originalni, imajte na umu da su korisnici neka druga lica, pa je dobro dizajn enterijera prilagoditi ukusu većine. Ako ste u fazi odabira stana za reizdavanje, preporuka je da birate stan manje kvadrature, studio ili jednosoban, jer ovakvi stanovi, imaju najbolji odnos zarade i troškova, u krajnjoj kalkulaciji.

3.Opremanje stana na dan

Već smo napomenuli da sopstveni ukus treba ostaviti po strani, kada je dizajn enterijera u pitanju, ali je izgled svakako nešto što prvo privuče pažnju. Savet je da birate neutralne boje i nameštaj prilagodite opštem ukusu. Birajte udoban nameštaj, pogotovo krevet za spavanje. Pod obaveznom belom tehnikom smatra se šporet i frižider, dok su rerna, aspirator, veš mašina i mašina za pranje sudova veliki plus. Mali kućni aparati su stvar izbora, ali je poželjno posedovanje pegle, fena za kosu, ketlera, dok su mikrotalasna pećnica, toster i aparat za kafu samo plus. Podrazumeva se wifi signal, kao i kablovska televizija.

4.Kako odrediti cenu

Cena dnevnog najma zavisi od više faktora. Od lokacije, strukture, opremljenosti, kapaciteta, posedovanja parking mesta i sl. Takođe, treba uzeti u obzir i cenu sličnih stanova u okruženju. Kako god, cenu određujete sami i ukoliko niste sigurni, možete se konsultovati sa našim osobljem. Naravno, u startu je neophodno napraviti kalkulaciju troškova. Znači cena kirije (ukoliko stan iznajmljujete), plus cena troškova režije, plus cena troškova čišćenja i perionice. Ne zaboravite da u sve to ukalkulišete i eventualnu proviziju agencije i sajtova kao što su booking.com, airbnb,com.. Računajte i da će na početku broj izdatih dana biti možda manji od očekivanog i da je potrebno par meseci za razradu svakog novog stana u ponudi.

5.Zarada

Zarada takođe zavisi od više faktora. Kada od bruto zarade odbijete troškove, ostane neto ili čista zarada. Neto zarada neće biti ista svakog meseca, što ne treba da vas demorališe. Ono na šta možete da utičete, jesu troškovi. Većim ličnim angažovanjem ih možete smanjiti. Ako izbegnete troškove perionice i čišćenja, a taj deo posla odradite sami ili uz pomoć članova porodice, značajno smanjujete rashode. U svakom slučaju, radi jasnije slike o zaradi, potrebno je kao uzorak uzeti bar šest meseci ili čak godinu dana i posmatrati prosek.

6.Gosti

Naša preporuka je da odnos sa svakim gostom bude krajnje profesionalan uz pridržavanje pravila koja vi, kao domaćin, određujete. Vaš deo posla je dobra i ljubazna komunikacija sa gostom. Nakon nekog vremena, ukoliko ste odradili dobar posao, gosti će se vraćati, postati stalni i preporučivati vaš stan svojim prijateljima. Ukoliko opis vašeg smeštaja podržava realno stanje i fotografije pokazuju realnu sliku, a pri tom vodite računa o higijeni, nema mnogo prostora da gost bude nezadovoljan. Sa druge strane i obaveza gosta je da poštuje kućni red, koji Vi određujete, kao i ostala pravila.

7.Kalendar

Ispod opisa svakog stana, transparentno je prikazan kalendar zauzetosti za tekući i naredni mesec. Korisnici našeg sajta, a vaši potencijalni gosti, mogu poslati upit za raspoložive datume ili instant bukirati slobodne dane, ako ste se opredelili za opciju instant bukiranja. Kako bismo izbegli neprijatne situacije i bespotrebno gubili vreme, preporuka je da redovno ažurirate svoje kalendare i zatvarate zauzete datume.

8.Zakonske regulative

Obaveza svakog vlasnika smeštaja je da ispunjava svoju zakonsku obavezu. Ako ste odlučili da vam izdavanje na dan bude posao, potrudite se da osigurate sebe i sa pravne strane. Za legalno izdavanje, potrebno je da vaš smeštaj prođe kroz proces kategorizacije. Osim toga, vaša dužnost je i prijava gostiju, kao i naplata boravišne takse. O svemu tome se možete detaljno informisati na sajtu Sekretarijata za privredu Gradske uprave grada Beograda, sektor za turizam i ugostiteljstvo.

9.Oglašavanje na sajtu StannadanBeograd.rs

Vaš smeštaj možete besplatno oglasiti na sajt www.stannadanbeograd.rs . Za početak je potrebna registracija u odeljku za vlasnike, a nakon toga popunjavanje osnovnih informacija o vašem smeštaju, uz dodatak adekvatnih fotografija. Nakon registracije i unošenja stana, naš tim će proveriti i i odobriti vaš oglas. O uslovima saradnje i ugovoru vas obaveštavamo elektronskom poštom.

Kome je namenjen Vodič?

Početnicima

Dobrodošli su svi koji žele da započnu posao izdavanja stana na dan! Vrlo rado ćemo rešiti sve nedoumice.

Postojećim vlasnicima

Ako se već bavite ovim poslom, znate da je za veliki procenat zauzetih dana na mesečnom nivou neophodna saradnja i sa agencijama. S obzirom da niste uslovljeni brojem agencija sa kojima ćete sarađivati, nadamo se da će naš sajt biti na spisku odabranih.

Agencijama

Saradnja sa zdravom konkurencijom i korektnim kolegama može biti vrlo plodonosna na obostrano zadovoljstvo. Raspoloženi smo za međusobnu pomoć i saradnju sa svima, kojima su ciljevi zadovoljni gosti, kao i vlasnici stanova.

Svim zainteresovanima

Ovaj vodič možete koristiti i ako ste od onih, koje samo zanima funkcionisanje koncepta izdavanja stanova na dan.

Imate nešto da dodate?

Detaljno ste pročitali naš vodič a niste pronašli sve potrebne informacije vezane za izdavanje stanova na dan. Možete nam poslati svoje pitanje, sugestiju ili napisati svoje iskustvo vezano za izdavanju stanova na dan koje nedostaje u ovom vodiču.